Košarac: Bošnjaci obilježavaju Dan ZAVNOBiH-a, a 30 godina odbijaju njegov ključni postulat

40
Foto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da aktivnosti koje vrh SDA i vodeći bošnjački političari vode u vezi sa obilježavanjem takozvanog dana državnosti BiH predstavljaju drastičan primjer uzurpacije i zloupotrebe zajedničkih institucija, kao i autistične bošnjačke politike koja godinama funkcioniše na falsifikatima istorijskih činjenica.

– Dan ZAVNOBiH-a danas obilježavaju zvaničnici SDA, partije čije su osnivače, zbog pripadništva mladomuslimanskom pokretu i podrške nacistima i ustaškom režimu u Drugom svjetskom ratu, više puta hapsili i zatvarali antifašisti i komunisti u bivšoj Jugoslaviji. Žalosno je to što u tim lažnim bošnjačkim predstavama učestvuju brojni ambasadori, koji se po službenoj dužnosti ili iz čiste pristojnosti odazivaju na prijeme i svečanosti povodom takozvanog Dana državnosti – upozorio je Košarac.

On je izjavio Srni da Bošnjaci, koji obilježavaju takozvani Dan državnosti, punih 30 godina odbijaju da prihvate dio ključnog postulata ZAVNOBiH-a po kome je ova zemlja „i srpska, i hrvatska, i muslimanska“.

– Da su prihvatili taj postulat ne bi se ni 1992. godine, ni danas ponašali ovako kako se ponašaju, vjerujući da su sami sebi dovoljni, ne poštujući Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i politička prava druga dva konstitutivna naroda. Da zaista poštuju postulate ZAVNOBiH-a, ali i važećeg Ustava i zakona, Biseri Turković nikada ne bi bilo dopušteno da zloupotrebljava svoju poziciju i šalje besmislene instrukcije ambasadorima, vršeći pritisak da se obilježava i proslavlja praznik koji ne postoji – ukazao je Košarac.

On je pozdravio stav ambasadora iz reda srpskog naroda, koji su odbacili poziv Turkovićeve da u zemljama prijema obilježe 25. novembar, i poručio da je za Srbe iz Republike Srpske, zaposlene u zajedničkim institucijama BiH, sutra običan radni dan.