Košarac: Hrvatska nikada nije obavijestila BiH o svojim namjerama

14
Foto: Klix.ba

Hrvatska nikada nije zvanično obavijestila organe i institucije u BiH o svojim namjerama da eventualno odustane od izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, izjavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

– I pored svega, za nas u BiH i dalje su veoma važni dobrosusjedski odnosi sa Hrvatskom, te ćemo tu diplomatski misiju nastaviti – rekao je Košarac na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je upitao šta bi bilo kad bi eventualno BiH odlučila da neko slično odlagalište otpada napravi iznad Dubrovnika.

Košarac je rekao da je ovo veoma važno pitanje za institucije u BiH i njene građane, koji jedinstveno ističu da je ta namjera neprihvatljiva za BiH, što je potvrđeno i na današnjem sastanku u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

– Sve institucije BiH, uključujući i Predsjedništvo BiH, odlučne su da istraju u borbi protiv izgradnje pomenutog odlagališta na Trgovskoj gori, jer je naša primarna obaveza zaštita zdravlja i života stanovništva BiH i životne sredine u slivu rijeke Une – rekao je Košarac.

On je upozorio na mogućnost negativnih posljedica po te građane ukoliko se zvanični Zagreb ogluši o zahtjeve BiH.

Košarac je najavio formiranje ekspertsko-pravnog tima koji će, kako je rekao, konačno početi ozbiljno da se bavi rješavanjem problema zvanog Trgovska gora, i koji će o svemu obavještavati Savjet ministara.

– Svi institucionalni kapaciteti BiH biće uključeni u onemogućavanje izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori. O ovom problemu informisaćemo i releventne institucije EU, a ja sam određene stavove već saopštio zvaičnicima EU prilikom nedavne posjete Briselu – dodao je Košarac.

On je najavio i sastanak sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministra Biserom Turković, sve s ciljem efikasnijeg rješavanja ovog spora sa Hrvatskom.

Ministar ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo pozdravila je inicijativu Košarca da danas u Sarajevu organizuje ovaj sastanak, na kojem je još jednom potvrđen jedinstveni stav svih institucija BiH da je neprihvatljiva izgradnja odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Ona je naglasila da je ovo je otvoreno pitanje između BiH i Hrvatske, da se nada da će biti riješeno na zadovoljavajući način, a da u svemu tome najveću ulogu imaju ministri Košarac i Turkovićeva, sa saradnicima.

Đapo smatra da je ključ rješenja ovog problema u tome da Hrvatska odustane od projekta Trgovska gora.

Poslanik u parlamentarnoj grupi „Zeleni klub“ Saša Magazinović današnji sastanak kod ministra Košarca ocijenio je kao primjer kako se može i mora zajedno raditi u BiH, jer je to u interesu svih njenih građana.

– Današnji sastanak važan je korak u rješavanju aktuelnog problema sa Hrvatskom – rekao je Magazinović i dodao da je hrvatski Sabor neke druge lokacije u odnosu na Trgovsku goru značajnije bodovao kao moguća odlagališta nuklearnog otpada.

On je rekao da je na sastanku pomenuta i određena inicijativa za donošenje konkretnih strategija, ali da to još nije za javnost.

U Sarajevu je danas održan radni sastanak u vezi sa najavom Hrvatske da će graditi odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, koji je organizovao Košarac.

Sastanku su prisustvovali i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo, poslanici parlamentarne grupe „Zeleni klub“ Saša Magazinović i Jasmin Emrić, zamjenici direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Zoran Tešanović i Emir Dizdarević.

Prisustvovali su i načelnici opština Novi Grad Miroslav Drljača, Krupe na Uni Mladen Kljajić, Kostajnice Drago Bundalo, Bosanske Krupe Armin Halitović, te načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijan Babić.