Košarac: Izmjenama Zakona o carinskoj politici pomoći privredi

69
Foto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da se privrednim društvima u BiH može pomoći izmjenama Zakona o carinskoj politici u vezi sa privremenim suspenzijama carinskih stopa.

Košarac je danas, nakon posjete kompaniji „Tema“ u Modriči, rekao novinarima da je važno doći na lice mjesta i vidjeti kako privredni subjekti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH obavljaju proizvodnu djelatnost, te sa menadžmentom definisati određene politike s ciljem zaštite i promocije domaće proizvodnje.

– Ova kompanija obezbjeđuje prihode između tri i četiri miliona godišnje i stoprocentno izvozi u zemlje EU i zbog toga procjenjujemo da je veoma važno, iz aspekta implementacije ekspozea predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, da posjetimo naša privredna društva u Srpskoj i FBiH i vidimo kakve poteškoće imaju pri realizaciji poslovnih planova – istakao je Košarac.

On je rekao da je cilj formiranje radne grupe koja bi se bavila promocijom i zaštitom domaće proizvodnje.

Komentarišući izjavu (predsjednika SDS-a) Mirka Šarovića da Savjet ministara navodno nije imao agresivan pristup novonastaloj situaciji kada je riječ o izvozu mesa iz BiH u Tursku, Košarac je rekao da je to podvala jer je u prošloj godini izvezeno ukupno 98 tona mesa u Tursku, dok je u ovoj godini do kraja marta izvezena 761 tona mesa.

Košarac kaže da je posao sa Turskom proizvod dobrih odnosa bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH /Bakira Izetbegovića/ i predsjednika Turske, te dodao da BiH duguje veliku zahvalnost Turskoj koja je omogućila izvoz mesa, jer to relaksira primarnu proizvodnju.

– Plan je da, osim ove 761 tone obezbijedimo još dodatnih 1.500 tona i da ćemo ukupno odobrenu kvotu ispoštovati – rekao je Košarac, dodajući da je sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom insistirao da ta dimenzija razgovora bude otvorena i sa ambasadorom Turske u BiH, te resornim ministrom u Vladi Turske.

Prema njegovim riječima, cilj je da kvota naredne godine bude 5.000 tona koje bi privrednici iz Republike Srpske i FBiH izvozili u Tursku.

Košarac je rekao da će jednak tretman imati i firme iz Republike Srpske i iz FBiH, te da će biti ukinuta praksa koju je zatekao u Ministarstvu, kojom nije bio ujednačen odnos kapaciteta Srpske i FBiH, te da su samo dvije kompanije iz FBiH obavljale taj posao.

– Uložio sam energiju da i Republika Srpska, odnosno njene kompanije imaju jednak tretman u spoljnotrgovinskom poslu – naglasio je Košarac.

Košarac je poručio da vrijeme lažnih briga treba da prestane.

– Upitnik prema Evropskoj komisiji za izvoz mesa goveda u zemlje EU bio je četiri godine u Ministarstvu u prošlom mandatu, mi smo uspjeli da ga predamo i očekujemo da se odobri izvoz sirovog mesa u zemlje EU – poručio je Košarac, koji je nakon kompanije „Tema“ posjetio i kompaniju „Komo“, a položio je i cvijeće na grob pokojnog predsjednika Republike Srpske Milana Jelića.

Protokolom je planirano da posjeti i kompaniju „Tesla“ i farmu „Agro-Nika farm“.