Košarac: Neophodna privremena zabrana izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta

51
Foto: @StasaKosarac/Twitter

U BiH je neophodno privremeno zabraniti izvoz oblovine, ogrevnog drveta i peleta, budući da enormno poskupljenje energenata predstavlja ogroman problem za građane, kao i privrednu zajednicu u Srpskoj i Federaciji BiH, konstatovali su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Republike Srpske.

Košarac je razgovarao danas u Sarajevu sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Privredne komore Srpske o potrebi uvođenja privremene zabrane izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

– Podaci su alarmantni i nimalo ohrabrujući. Za pet mjeseci ove godine izvoz peleta povećan je za 78 odsto, a cijena je povećana za 155 dsto u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu, izvoz oblovine hrasta povećan je za 4,5 puta, a cijena je povećana za 400 odsto. U odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, u istom periodu ove godine bilježimo i rast izvoza ogrevnog drveta, a cijena je povećana za 22 odsto – upozorio je Košarac.

Zbog toga je, kako je naveo Košarac, neophodno je i prioritetno onemogućiti izvoz oblovine, ogrevnog drveta i peleta bez uslovljavanja ranije potpisanim ugovorima.

– Naša procjena je da bi privremenu odluku o zabrani izvoza trebalo ograničiti na 90 dana, s tim što će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa vršiti analize i o tome redovno izvještavati Savjet ministara BiH – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, svrha uvođenja ovih mjera je zaštita domaće proizvodnje i pomoć drvoprerađivačkoj industriji u Republici Srpskoj i FBiH, koja se godinama suočava sa problemom nedostatka sirovine na tržištu.

– Pitanje privremene zabrane izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta trebalo bi integralno posmatrati i usvojiti jedinstvenu odluku – poručio je Košarac.

On je ocijenio da je nelogično da iz odluke bude izuzet izvoz oblovine, budući da je potrebno obezbijediti dovoljne količine sirovine za domaće proizvođače i drvoprerađivače.

– U suprotnom, prijeti nam scenario da naši građani zimu provedu ispod ćebadi, a da se istovremeno našim peletom griju državljani Italije i drugih zemalja. Neću podržati takav ishod, jer primarno moramo voditi računa o interesima našeg stanovništva – naglasio je Košarac.

On je podsjetio da su zemlje u okruženju već usvojile slične mjere, te konstatovao da ne postoji opravdan razlog da Savjet ministara BiH ne postupi na isti način.

U saopštenju se dodaje da su današnjem sastanku prisustvovali pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić i predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Košarac je najavio da će tokom ove sedmice o uvođenju privremene zabrane izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta razgovarati i sa predstavnicima Vlade FBiH i drugih nadležnih tijela.