Košarac: Nova istočna gasna interkonekcija obezbijediće energetsku stabilnost

14
Foto: SRNA

Realizacija projekta nove istočne gasne interkonekcije obezbjediće energetsku stabilnost i bezbjednost, izjavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je rekao da će od nove istočne gasne interkonekcije korist imati ne samo građani Republike Srpske nego i Federacije BiH.

– Istakao bih činjenicu da će realizacija ovog projekta obezbijediti energetsku stabilnost i bezbjednost u ovom regionu, kao i da ćemo nastaviti da proizvodimo električnu energiju za potrebe našeg stanovništva i privede – rekao je Košarac novinarima u Sarajevu poslije sjednice Savjeta ministara.

On je naveo da je Savjet ministara imenovao i komisiju za pregovore sa Srbijom, te da vjeruje da će prema zakonom predviđenom postupku ući u proces utvrđivanja elemenata ugovora i da će se na kraju potpisati taj veoma značajan sporazum.

Košarac je istakao i značaj južnoj gasne interkonekcija, navodeći da institucije u Federaciji BiH nisu u potpunosti implementirale sve preporuke Evropske energetske zajednice kada je u pitanju određena zakonska rješenje.

On je naveo da je Savjet ministara podržao južnu interkonekciju i zadužio i sugerisao federalnoj Vladi da pred Parlamentom FBiH pokrene postupak donošenja određenih zakona, pojasnivši da je Republika Srpska implementirala preuzete obaveze od Energetske zajednice i donijela zakone o gasu i o obnovljivim izvorima energije.

Pored velikog stepena saglasnosti, Košarac kaže da će u Savjetu ministara uvijek biti i otvornih političkih pitanja, o nekima će se kroz usaglašavanje doći do rješenja, a o nekima definitivno neće, poput NATO integracije i nekih drugih.

– Sigurno je da ćemo ulagati dodatne napore kako bi na adekvatan način proziveli politike oko kojih će imati koristi i Republika Srpska i FBiH, odnosno svi građani BiH – rekao je Košarac.