Košarac: Obezbijediti dodatnu podršku malim i srednjim preduzećima

22
Foto: Klix.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac zatražio je danas u razgovoru sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Manuelom Nesl da EBRD obezbijedi dodatne instrumente podrške malim i srednjim preduzećima u BiH u oblasti trgovine, poljoprivrede, a posebno proizvodnje hrane, kako bi se što prije digitalizovala, te postala konkurentnija i mogla svoje proizvode prodavati preko onlajn platformi.

Košarac, koji je sa Neslovom razgovarao o saniranju posljedica virusa korona na privredu u BiH, rekao je da će se u cilju oporavka privrede, značajno zalagati za promociju i kupovinu domaćih proizvoda, te da će podržati inicijative u tom pravcu.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o turističkoj inforastrukturi, a Košarac je podržao saradnju EBRD-a sa entitetskim vladama, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je informisan da EBRD zajedno sa EU priprema dodatna sredstva koja u saradnji sa komercijalnim bankama u BiH želi učiniti dopstupnim kako privatnom, tako i javnom sektoru, za unapređenje turističke infrastrukture i sanacije posljedica epidemije korona virusa.

Košarac je naglasio da EBRD treba da razmotri mogućnost da unutar svojih infrastrukturnih projekata, planiranih u BiH, uvede dodatnu komponentu tako da na glavnim putnim pravcima kroz BiH jasno mapiraju vodeći turistički potencijali kako bi se domaći gosti i strani turisti mogli u svakom momentu upoznati o potencijalima koje BiH pruža.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je istakao da je sa nadležnim entitetskim ministrima razmotrio mogućnost da se kroz program vaučera domaćim gostima pomogne da ostvare što veći broj noćenja u domaćim turističkim destinacijama.

Košarac je izrazio spremnost da u narednom periodu organizuje video-konferenciju na kojoj će biti prisutne delegacije EBRD-a, UNDP-a, USAID-a i drugih međunarodih finansijskih institucija, te nadležni entitetski ministri i predstavnici turističkih organizacija u BiH kako bi se određene mjere i koraci pomoći turizmu postali operativni.