Košarac: Opština Višegrad spremna za pokretanje slobodne zone

93
Foto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da je opština Višegrad spremna za pokretanje postupka odobravanja slobodne zone na lokalitetu u Vardištu, što je doprinijeti ukupnom napretku ove lokalne zajednice.

Košarac je nakon sastanka sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem rekao novinarima da je lokalna vlast iskazala mobilnost s ciljem da bude obezbjeđen što je moguće veći broja radnih mjesta.

On je najavio da će naredne sedmice poslati stručnjake iz Ministarstva u Višegrad koji će lokalnoj vlasti biti na usluzi i pomoći u pripremi dokumentacije za formiranje slobodne zone.

– Sugerisao sam predstavnicima gradske vlasti da uđu u taj proces i da na temelju svih zahtjeva koji dođu u Ministarstvo napravimo radnu grupu i zajedno obiđemo nekoliko razvijenih slobodnih zona kako bi naši ljudi na primjeru dobre prakse pokrenuli aktivnosti ubrzanim tempom. Važno nam je da očuvamo svako radno mjesto i obezbijedimo novo zapošljavanje – naveo je Košarac.

On je istakao da je inicijativa lokalnih zajednica i Vlade Republike Srpske za formiranjem slobodnih zona u Srpskoj ohrabrujuća sa aspekta stvaranja boljih uslova za privrednu zajednicu.

– Osim Višegrada, takvu inicijativu imaju Bratunac, Bijeljina i Trebinje i u tom kontekstu ćemo imati jako pozitivno kretanje – rekao je Košarac.

Foto: SRNA

On kaže da je na sastanku razgovarano i o stvaranju integrisanog graničnog prelaza Vardište, dodajući da je to proces koji ne može jednostrano da se vodi i da zainteresovanost za to treba da iskaže i Srbija.

– U tom pravcu ćemo zagovarati reviziju postignutih dogovora oko integrisanih graničnih prelaza. To će to biti dodatni motiv za razvoj privrede i protoka ljudi, a Višegrad ima privredne i turističke kapacitete i ta prohodnost mora biti mnogo brža – naveo je Košarac.

On smatra da bi trebalo izvršiti prekategorizaciju graničnog prelaza Vardište kako bi se mogli uvoziti i izvoziti proizvodi animalnog porijekla.

– Raduje me činjenica da načelnik želi da razvija sve ostale segmente društva u opštini Višegrad u domenu aktivnosti koje može da pokrene Ministarstvo. Imaju potpunu podršku, a vjerujem da će je dobili i za ostale projekte od kolega iz Savjeta ministara – rekao je Košarac.

Foto: SRNA

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je na sastanku razgovarano o velikom broju tema, te da su doneseni zaključci koji će biti realizovani u narednom periodu.

– Ideja je da se granični prelaz Vardište pripoji graničnom prelazu Kotroman, a ministar je obećao da se sa saradnicima iznaći mogućnost da riješi problem u Šumskom gazdinstvu Panos koji se odnosi na drvnu masu koja se nalazi na graničnom području sa Srbijom – naveo je Đurević.

On kaže da je razgovarano i o sanaciji gradske biblioteke, te da su dobili podršku i za ostale projekte čija je realizacija u toku.

Sastanku su prisustvovali i direktor preduzeća „He na Drini“ Nedeljko Perišić i direktor Šumskog gazdinstva „Panos“ Lazo Čarkić.