Košarac: „Otvoreni Balkan“ šansa za privredni napredak

30
Foto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da jačanje saradnje i unapređenje ekonomskih veza na zapadnom Balkanu treba da bude prioritet politika na svim nivoima vlasti u BiH.

Košarac je pozdravio aktivnosti koje Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija sprovode u okviru regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“, a koje će doprinijeti ekonomskom razvoju, povećanju broja investicija i radnih mjesta, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Prema njegovim riječima, inicijativa „Otvoreni Balkan“ predstavlja ozbiljnu šansu za privredni napredak Republike Srpske i Federacije BiH, budući da će regionalna ekonomska zona omogućiti olakšanu trgovinu robom i uslugama, kao i slobodno kretanje ljudi i kapitala u zemljama regiona.

Ne postoji nijedan opravdan razlog da se institucije na nivou BiH protive uključivanju u ekonomski perspektivne regionalne tokove. Zbog toga ponovo pozivam političke predstavnike iz FBiH da podrže i slijede politiku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i opredjeljenje institucija Republike Srpske da zajedno sa Srbijom i drugim zemljama regije budemo dio „Otvorenog Balkana“ – poručio je Košarac.

On je podržao politike i napore institucija Republike Srpske na unapređenju poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj, te ocijenio da bi pridruživanje „Otvorenom Balkanu“ značilo dodatni zamajac ukupnom ekonomskom razvoju.

Košarac je istakao da će to omogućiti slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala, bolju regionalnu povezanost, ubrzane administrativne procedure, smanjenje troškova, međusobno priznavanje sertifikata, te jedinstvene radne dozvole.

– Regionalno povezivanje znači bolju ekonomsku perspektivu za privrednike iz Republike Srpske i FBiH, posebno ako imamo u vidu činjenicu da su zemlje Cefte jedan od naših najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, te da u prvih šest mjeseci 2021. bilježimo povećanje izvoza na tržišta ovih zemalja za 29,6 odsto u odnosi na isti period prošle godine – istakao je Košarac.

On je ocijenio da je potpuno neprihvatljivo da politički predstavnici iz FBiH usporavaju i koče napredak i razvoj privrednog sektora u Republici Srpskoj i FBiH.

– Institucije moraju biti servis privredi i nedopustivo je da se ekonomska perspektiva blokira i sabotira iz politikantskih razloga. Domaći privrednici ne smiju biti žrtve takvih politika – poručio je Košarac.

On je pozdravio aktivnosti i spremnost Dodika i predstavnika institucija Republike Srpske da tokom susreta sa zvaničnicima Srbije razgovaraju o mogućnosti priključivanja Republike Srpske inicijativi „Otvoreni Balkan“.

– Cijeneći značaj takvih nastojanja za domaći privredni sektor, u narednom periodu ću održati sastanke sa resornim ministrima iz Srbije, te Sjeverne Makedonije i Albanije kako bismo imali više informacija i razmotrili konkretne detalje u vezi sa „Otvorenim Balkanom“ – najavio je Košarac.

On je dodao da je ova inicijativa komplementarna sa postojećim regionalnim inicijativama i doprinosi jačanju privrednog rasta, prevladavanju ekonomske krize izvazvane pandemijom virusa korona, te modernizaciji privrede u skladu sa standardima EU.