Košarac: Pokazati sinergiju između lokalne zajednice i zajedničkog nivoa

19
Foto: Staša Košarac/Instagram

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas u Rogatici da je neobjašnjivo da ova opština pet godina nije učestvovala ni sa jednim projektom na zajedničkom nivou i da Savjet ministara u tom periodu nije obratio pažnju na ovu lokalnu zajednicu.

– Mi to hoćemo da promijenimo i da pokažemo jasnu sinergiju između lokalne zajednice i zajedničkog nivoa – rekao je Košarac nakon sastanka sa načelnikom opštine Rogatica Miloradom Jagodićem.

Košarac je istakao da će prioritet biti očuvanje svakog radnog mjesta i otvaranje novih.

Prema njegovim riječima, jedna od tema današnjeg sastanka bilo je pitanje Fabrike prečistača u Rogatici, koja je segment namjenske industrije.

– Kupovina ove fabrike i zapošljavanje novih 120 ljudi jeste odgovorna politika ove lokalne zajednice – konstatovao je Košarac i najavio da će sa nadležnim ministarstvom Republike Srpske biti tražene nove mogućnosti za Fabriku prečistača.

On je napomenuo da namjenska industrija u BiH učestvuje u spoljnotrgovinskom prometu sa više od 340 miliona KM, kao i da u Republici Srpskoj postoje kapaciteti namjenske industrije koje treba razvijati i koji mogu imati veće učešće u spoljnotrgovinskom prometu BiH u ovoj oblasti.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa naveo je da je sa načelnikom Rogatice razgovarao i o izvozu sjemenskog krompira i krompira, te napomenuo da se na ovom području godišnje proizvede oko 1.270 tona sjemenskog krompira.

– Ta činjenica govori da vidimo kako afirmisati ovu proizvodnju i pomoći poljoprivrednim proizvođačima da izađu na neka druga tržišta – naglasio je Košarac.

Foto: Staša Košarac/Instagram

On je izrazio zadovoljstvo što se na Borikama oprema ozbiljan centar koji će unaprijediti i modernizovati proizvodnju krompira.

– S aspekta spoljnotrgovinskog prometa, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će posebnu pažnju obratiti na ovaj nivo proizvodnje u Rogatici i zaštiti domaće proizvodnje otvaranjem novih tržišta – dodao je Košarac.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa rekao je da je razgovarano i o prerađivačkim kapacitetima mesne industrije u Rogatici.

– ‘Vizion’ je jedan od prepoznatljivih domaćih brendova koji je zastupljen na tržištu u BiH, a zainteresovani su za izvoz junećeg i goveđeg mesa. Omogućavanje izvoza za ovu rogatičku firmu značiće stabilnost za zaposlene i otvaranje novih radnih mjesta – precizirao je Košarac.

On je ponovio stav da sve sertifikovane klaonice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH treba da rade redovno kada su u pitanju izvozni aranžmani BiH.

– Mislim da postoji šansa na osnovu iskazane poslovne potrebe firme ‘Vizion’ da budu sertifikovani – rekao je Košarac i istakao da je njegov stav da sertifikovane klaonice primarno treba da se oslanjaju na domaću proizvodnju.

Košarac je dodao da je razgovarano o unapređenju mlijeka na području Rogatice, te napomenuo da godišnja proizvodnja mlijeka u ovoj opštini iznosi milion litara, koje se uglavnom isporučuje mljekari „Pađeni“ iz Bileće.

Foto: Staša Košarac/Instagram

On je najavio pomoć i ovoj proizvodnji, između ostalog pronalaženjem i novih tržišta.

– Nezaobilazno pitanje u Rogatici su drvoprerađivači, čije potrebe iznose 80 hiljada kubnih metara godišnje, a uspijevaju da obezbijede oko 40 hiljada kubnih metara – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ozbiljno se razmišlja o formiranju radne grupe za kreiranje odluke o ograničenju izvoza oblovine, što je jedna od mjera koja će se raditi zajedno sa entitetskim ministarstvima i privrednim komorama, te napomenuo da bi takva mjera zaštitila domaću proizvodnju i radna mjesta.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa izrazio je zahvalnost načleniku i opštinskoj upravi za preduzete aktivnosti na zaštiti zdravlja stanovništva od globalnog problema koji je izazvao virus korona.

Načelnik opštine Rogatica naglasio je da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa izrazio razumijevanje za rješavanje problema i potreba ove lokalne zajednice.

– Upoznali smo ministra o aktuelnoj situaciji i problemima – rekao je Jagodić novinarima i izrazio zahvalnost na Košarčevoj posjeti i iskazanoj spremnosti da pomogne.