Košarac razgovarao sa predstavnicima Ambasade Kine u BiH o realizaciji projekata

26
Foto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac održao je danas u Sarajevu radni sastanak sa savjetnikom za ekonomska pitanja u Ambasadi NR Kine u BiH Ksiem Juom i šef Političkog odjela Ambasade Dou Mengjue.

U saopštenju iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara saopšteno je da je tokom sastanka razgovarano o velikim infrastrukturnim i energetskim projekatima koje u BiH realizuju kineske kompanije.

– Posebno je bilo riječi o izgradnji „Bloka 7“ Termoelektrane Tuzla, novog bloka Termoelektrane Gacko, kao i izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor, za koji je koncesioni ugovor s kineskim partnerima potpisan u decembru prošle godine – navodi se u saopštenju.

Zajednički su pozdravljeni rezultati nedavne posjete predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića Kini, tokom koje je potpisan Sporazum o izgradnji Hidroelektrane Bistrica, Okvirni sporazum o izgradnji fabrike cementa u Ugljeviku i fabrike metalnih cijevi u Foči, kao i Memorandum o razumijevanju za projekat izgradnje i razvoja aerodroma u Trebinju.

– Uz iskazano obostrano zadovoljstvo razvojem političkih i privrednih odnosa BiH i Kine, tokom sastanka ukazano je na neophodnost aktivnijeg angažmana institucija BiH u pripremi i realizaciji dva nova sporazuma koji se odnose na Pekinške smjernice Samita lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, kao i na Petogodišnji plan saradnje u okviru kineske inicijative „17 plus jedan“ – ističe se u saopštenju.

Predstavnici Ambasade Kine u BiH prenijeli su zainteresovanost njihove zemlje za uvoz meda i mlijeka iz BiH, o čemu će ministar Košarac narednih dana razgovarati sa entitetskim ministarstvima.

Kineski zvaničnici uručili su ministru Košarcu poziv Ministarstva trgovine Kine i Vlade grada Pekinga za učešće na Sajmu trgovine uslugama, koji će biti održan 28. maja naredne godine u Pekingu.