Košarac sa Mihajlovićevom: Važno da i BiH prihvati inicijativu „Otvoreni Balkan“

54
Foto: MRE/Zoran Petrović

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović saglasili su se danas da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ koju je inicirala Srbija od ogromnog značaja za region, te da bi bilo dobro da se proširi na cijeli region, uključujući i BiH.

Košarac je rekao da je Republika Srpska kvalitetno i ozbiljno pristupila tom pitanju, te da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH pokrenuo inicijativu da se BiH pridruži inicijativi, ali da, nažalost, dio struktura BiH to odbacuje.

– Smatram da je to loša politika struktura iz Federacije BiH (FBiH). Smatram da treba nastaviti sa politikama koje zastupa Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Još jedanput poziv strukturama iz FBiH da slijede politiku Dodika i Vučića kada je riječ o „Otvorenom Balkanu“ – rekao je Košarac i naglasio da je to jak podsticaj za razvoj ekonomije zemalja regiona.

Foto: MRE/Zoran Petrović

Košarac je naglasio da će na sastancima koji slijede u narednom periodu fokus biti na temi „Otvoreni Balkan“.

– Fokusiraćemo se na temu „Otvoreni Balkan“, cijeneći da imamo informacije da to prenesemo BiH i da na neki način federalne partnere mobilišemo da i oni daju pozitivno mišljenje za takvu regionalnu politiku – najavio je Košarac.

On je naveo da je na današnjem sastanku bilo riječi i o značaju izgradnje gasovoda u Republici Srpskoj.

– Kada je riječ o istočnoj interkonekciji i u tom aspektu nadležnost Ministarstva je takva da vrši koordinirajuću ulogu i da u tom kontekstu definišemo sve buduće pravce uvažavajući i neke druge inicijative koje su prisutne u BiH, a koje se odnose prije svega na južnu interkonekciju – rekao je Košarac.

Foto: MRE/Zoran Petrović

On je naglasio da je važno obezbijediti resurse kako bi to uticalo na ekonomiju, te da u tom smislu smatra da je Srbija partner.

– Razgovarali smo i o nekim drugim projektima iz oblasti energetike i da treba nastaviti sa razvojem takvih dobrih odnosa. Nažalost u BiH, u FBiH postoje neke strukture koje osporavaju saradnju Republike Srpske i Srbije. Ja mislim da sa takvom praksom treba prestati. Ono što jeste značajno i važno i njih pozivamo da se pridruže u neke važne energetske projekte – rekao je Košarac.

On je istakao da je ruka saradnje Republike Srpske ispružena prema svim regionalnim partnerima.

– Cijenimo da će Ministarska konferencija 30. novembra u Beogradu biti veoma značajna i važna i da imamo legitimno pravo da razmijenimo određena iskustva i mišljenja po pitanju Energetske zajednice. Mi u BiH imamo ugovor o pristupanju Energetskoj zajednici, imamo određene obaveze iz drugog i trećeg energetskog paketa i o tome smo pričali i kako je Srbija ispunjavala svoje obaveze – rekao je Košarac.

Foto: MRE/Zoran Petrović

Mihajlovićeva je rekla da bi bilo veoma značajno ukoliko bi inicijativa „Otvoreni Balkan“ mogla da se proširi na cijeli region jer to omogućava da građani imaju viši standard i bolju ekonomiju.

– Na kraju krajeva da učinimo sve da ljudi u našem regionu ostanu da žive, a ne da odlaze, a to je negdje suština svih razgovora i zato je za nas ovaj sastanak jako važan – rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je energetska bezbjednost pitanje svih pitanja i da se region ne može razvijati ako se ne radi na podizanju te bezbjednosti.

– Upućeni smo jedni na druge i vjerujem da ćemo učiniti sve što je moguće da gasna interkonekcija bude jedan od tih naših važnih zajedničkih projekata na kojim ćemo raditi – navela je Mihajlovićeva.

Foto: MRE/Zoran Petrović