Košarac: Zahtjev Mehmedovića primitivan

46
Foto: Marko Mastilo

Zahtjev poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudina Mehmedovića za povlačenje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova je krajnje primitivan i degutantan, a on zajedno sa Šefikom Džaferovićem treba da odgovara za zločine nad Srbima, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je istakao da Mehmedovićev zahtjev potvrđuje da u političkom Sarajevu vlada autizam, te ukazao na to da je Republika Srpska više puta bila nezadovoljna stavovima dijela međunarodne zajednice, ali se nikada na tako primitivan način nije odnosila prema ambasadorima.

On smatra da se to sve dešava zbog toga što je Republika Srpska, odnosno srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u proteklih nekoliko dana imao intenzivnu diplomatsku aktivnost koja se, prije svega, temelji na Ustavu i elementarnom pravu da zagovara ono što jeste izvorni Dejton.

Prema njegovim riječima, to očigledno boli političko Sarajevo i određene strukture koje su navikle da sa međunarodnom zajednicom kreiraju rješenja koja nisu dobra za Republiku Srpsku i njen narod.

– Najmanje je Mehmedović taj koji može da govori o takvim stvarima, s obzirom na činjenicu da i on, jednako kao i Šefik Džaferović, ima ratnu prošlost. Mi smatramo da obojica treba da odgovaraju za zločine nad Srbima – rekao je Košarac novinarima u Bijeljini.

On je napomeno da su predstavnici Republike Srpske, iako su više puta bili nezadovoljni, smatrali da je veoma važno da demokratski, snagom argumenata razgovaraju sa svima onima koji ne misle kao oni.

– Mi smo pobijedili na način da je Dodik, boraveći na različitim destinacijama, u ozbiljnoj političkoj aktivnosti, samo na temelju istine i činjenica pokazao da imamo argumente, snagu i demokratski kapacitet da na unutrašnje probleme BiH odgovorimo na odgovarajući način – ukazao je Košarac.

Košarac je ocijenio da je vidljivo da to nervira političko Sarajevo, koje želi da nameće dnevni red svima u BiH.

Napominjući da je Ruska Federacija jedan od članova tima za izradu Dejtonskog sporazuma, i da nikada nije izlazila iz njegovog sporazuma, Košarac je ukazao i da se Kalabuhov nikada nije stavio ni na čiju stranu u BiH.

– Nama je cilj da manifestujemo istinu, naš demokratski kapacitet, u skladu sa Ustavom, a to “žulja” neke koji su dugi niz godina u institucijama BiH i nisu promijenili svoju političku ćud – rekao je Košarac.

Košarac je naglasio da će predstavnici Republike Srpske na demokratski i ustavan način nastaviti da se bore za interese Republike i srpskog našeg naroda, za ono što je izvorni Dejtonski sporazum, jer smatraju da će na taj način manifestovati međunarodno priznatu Republiku Srpsku.

Ukazao je da je elementarno pravo Republike Srpske da vrati sve ono što joj pripada, a u prošlosti su joj oteli visoki predstavnici, kao i Ustavni sud, jedna od najnakaradnijih institucija.

– Ta nervoza će sigurno biti i u narednim danima, ali mi imamo snagu argumenata, ustavan demokratski način, da demokratski odgovorimo tim primitivnim zahtjevima koji dolaze iz političkog Sarajeva – napomenuo je Košarac.

Ruski ambasador u BiH izjavio je da će Moskva podržati samostalnu Republiku Srpsku u okviru BiH.

Kalabuhov je izjavio da ne vidi nikakav problem u Dodikovoj ideji o samostalnoj Srpske u okviru BiH koja je, kako je istakao, stvar političara, demokratskih odluka, te da će je Rusija podržati ako do njene realizacije dođe u dijalogu.

Mehmedović je pozvao na proglašenje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova personom non grata i velike proteste pred ruskom Ambasadom dok ne napusti BiH.