Košarac zahvalio Mađarskoj na uvažavanju Dejtonskog sporazuma

7
Foto: Szijjártó Péter/Facebook

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto ocijenili su da su odnosi između BiH i Mađarske dobri i prijateljski bez otvorenih pitanja, te da postoji prostor za unapređenje saradnje.

Na sastanku sa Sijartom u Budimpešti, Košarac je izrazio zahvalnost Mađarskoj na razumijevanju političkih odnosa u BiH i uvažavanju Dejtonskog sporazuma, bez nametanja rješenja i miješanja stranog faktora u unutrašnja pitanja.

Foto: Szijjártó Péter/Facebook

Na sastanku je razgovarano o unapređenju ekonomske saradnje i povećanju spoljnotrgovinske razmjene, te o mađarskim investicijama u sektor energetike, poljorivrede i turizma.

– Poseban fokus stavili smo na saradnju u sektoru energetike, gdje sam ministra Sijarta upoznao da je Republika Srpska u legislativnom smislu ispunila sve uslove Energetske zajednice, te da ima strateške projekte i spremna je za strana ulaganja. Očekujem da će u skorijem roku biti deblokiran zastoj u FBiH u legislativnom smislu – naveo je Košarac.

Foto: Szijjártó Péter/Facebook

Košarac je poseban fokus stavio na podršku Mađarske poljoprivredi u Republici Srpskoj kroz projekat nabavke mađarske poljoprivredne mehanizacije, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

On je napomenuo da je u prvoj fazi projekta pomoć izdvojena za 768 poljorivrednika, te da se od juna 2023. godine očekuje realizacija druge faze projekta.

Na sastanku je takođe dogovoreno da u što skorijem vremenskom roku bude održana sjednica Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, s ciljem jačanja odnosa i povezivanja poslovne zajednice Mađarske sa poslovnim zajednicama Republike Srpske i Federacije BiH.

Foto: Szijjártó Péter/Facebook