Kovačević: BiH nije aktivirala MAP, SDS i PDP obmanjuju javnost

25
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

SDS i PDP nastavljaju da obmanjuju javnost potpuno lažnim i neprovjerenim informacijama i to je, očigledno, jedino što znaju, a jedina istina je da BiH nije aktivirala Akcioni plan za članstvo u NATO-u, nije usvojila godišnji nacionalni plan za članstvo u NATO-u i da je prekinula put ka NATO-u s obzirom na to da je usvojila Program reformi, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Program reformi je dokument o saradnji sa NATO-om u kojem po prvi put ne piše da BiH teži ka tome da postane član NATO-a, već da se članstvo u NATO-u više ne prejuducira, odnosno da se više ne razmatra i nije na dnevnom redu – naglasio je Kovačević u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je NATO ažurirao stranicu o BiH s obzirom na to da je to morao učiniti zbog novosnastalih okolnosti, odnosno zbog usvajanja Programa reformi BiH.

– Ali je činjenica i da na toj stranici jasno piše da se članstvo u NATO-u ne prejudicira. Dakle, u skladu sa Programom reformi BiH eventualnu odluku o članstvu u NATO-u donosiće Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH gdje Republika Srpska ima svoje predstavnike koji imaju pravo veta i entitetskog glasanja, a oni će svoje odluke donositi na osnovu odluka institucija i građana Srpske – istakao je Kovačević.

Republika Srpska, poručio je on, itekako ima pravo na referendum koji će biti obavezujuće mišljenje za predstavnike Srpske u institucijama BiH.

– Sve što ljudi iz SDS-a i PDP-a rade u posljednje vrijeme jeste da obmanjuju građane i pokušavaju da među njih unesu nemir, a iza njih kao rezultati stoji jedino i isključivo to da su istovremeno uzimali dvije plate, ministarske i parlamentarne, te da su učestvovali u opozivu srpskog načelnika opštine Drvar Dušice Runić, koju je izabrao srpski narod u Drvaru. To su njihovi jedini rezultati i ‘uspjesi’ naravno na štetu Republike Srpske, srpskog naroda i građana Srpske – zaključio je Kovačević.