Kovačević: Defetista Šarović opet bježi i povlači se

26
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Evidentno je da Mirko Šarović, u skladu sa svojim defetističkim i kukavičkim stavovima kako 9. januar i Republika Srpska iritiraju, opet bježi i povlači se i već sada prećutkuje kako je ideja da srpski predstavnici više ne učestvuju u donošenju odluka na nivou BiH zapravo bila njegova, a sve sa ciljem da sada zbog toga zaključi kako je politika Milorada Dodika navodno doživjela krah, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– SNSD i vladajuća koalicija tada su prihvatili takav prijedlog opozicije, jer smo smatrali da je u tom trenutku kada je posljednji visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo sramne dopune Krivičnog zakona BiH, od najvećeg značaja da postignemo jedinstvo u Republici Srpskoj, od čega ne odstupamo ni danas – rekao je Kovačević za Srnu.

On kaže da je javnosti poznato da je prijedlog Dodika i SNSD-a na tom sastanku bio da se u Republici Srpskoj formira koncentraciona Vlada u kojoj bi bile sve parlamentarne stranke i čiji ciljevi bi bili da se Republika Srpska jedinstveno odupre pritiscima i vrati i ojača svoj kapacitet.

– I danas smo uvjereni da bi to bila najbolja odluka i da bismo na taj način definitivno najbolje zaštitili interese Srpske, ali pošto u opoziciji nije bilo hrabrosti da preuzmu dio odgovornosti, mi smo prihvatili njihov prijedlog i za njega, kao i uvijek i za sve u Srpskoj, preuzeli punu odgovornost – rekao je Kovačević.

On ističe da o svakom konstruktivnom prijedlogu, a pogotovo kada taj prijedlog dolazi od dokazanih prijatelja Srpske, što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svakako jeste, treba razgovarati.

– Međutim, mora se naglasiti da predstavnici Republike Srpske nikada nisu napustili zajedničke institucije BiH, niti su ih blokirali, kako se često lažno i manipulativno tvrdi, već su u njima radili i odluke donosili u skladu sa svojim nahođenjem, što je pravo koje nam niko ne može oduzeti – rekao je Kovačević.

On navodi da Republika Srpska već dugo traži dijalog o budućnosti BiH, dok drugi, prvenstveno politički predstavnici Bošnjaka poziv na dijalog odbijaju, uporno čekajući da im spoljni faktor ispuni sve njihove političke želje.

– Takav pristup sigurno ne može biti dobar za BiH, niti nešto na šta će Srbi i Hrvati ikada pristati – rekao je Kovačević.