Kovačević: Jedinstvom svih stranaka odgovoriti na pritiske izvana

17
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) poziva sve političke stranke iz Republike Srpske da održe jedinstvo, da kroz jasnu manifestaciju jedinstva i odlučnu zaštitu ustavnog poretka i Dejtonskog sporazuma odgovore na sve pritiske izvana, rekao je portparol ove stranke Radovan Kovačević.

Na tvrdnje lidera SDS-a Mirka Šarovića i PDP-a Branislava Borenovića da ne mogu da podrže Prijedlog zakona o izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, jer oni to smatraju štetnim po interese Republike Srpske zato što se umjesto stranih sudija domaće sudije ne biraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Kovačević je rekao da je problem u tome što Ustav BiH kaže konkretno – da Narodna skupština Republike Srpske bira dvoje sudija.

– Bilo kakva promjena toga da bi se biralo troje sudija u Narodnoj skupštini Republike Srpske bi zahtijevala, kako eksperti ustavnog prava tvrde, izmjenu Ustava BiH, što je nešto što u ovom trenutku nije ni blizu realno – rekao je Kovačević u izjavi za Srnu.

S druge strane, kaže Kovačević, potrebno je da se svi okupe i stanu iza ovog rješenja, jer je ključni interes i za Republiku Srpsku i za sve u BiH da dođe do izbora domaćih umjesto stranih sudija.

– Mi ćemo, u svakom slučaju, odmah početkom sljedeće sedmice pozvati predstavnike svih političkih stranaka na dodatne konsultacije i na dodatno usaglašavanje kako bismo došli do jedinstvenog rješenja – rekao je Kovačević.

On ističe da je najbitnije i kada se budu birali u Domu naroda, da je upravo Narodna skupština Republike Srpske ta u kojoj se biraju delegati u Dom naroda, što znači da će Narodna skupština opet učestvovati u izboru tog dodatnog sudije, ali na jedan posredniji način.

– Smatramo da se ovakve teme ne smiju koristiti u bilo kakve političke svrhe sticanja bilo kakvih političkih poena. Ovo je pitanje od suštinskog značaja za državne i nacionalne interese Republike Srpske i na tom pitanju svi moramo da pokažemo maksimalnu odgovornost i da po strani ostavimo sve svoje lične i partijske interese i na prvo mjesto stavimo isključivo interese Republike Srpske – rekao je Kovačević.