Kovačević: Odlukom Ustavnog suda BiH narušen teritorijalni integritet Srpske

27
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Portparol SNSD-a i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je da posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o neustavnom djelovanju Ustavnog suda BiH predstavlja istorijski momenat za Republiku Srpsku.

– Važan istorijski trenutak za Republiku Srpsku. Ovdje se ne radi samo o ovoj odluci, već u nizu nedemokratskih, antidejtonskih odluka, kojim je pređena crvena linija. To je nedopustivo, kada je u pitanju jedan centimetar zemljišta, a kamoli ovolika površina koja je sad u pitanju – izjavio je Kovačević za RTRS.

Naveo je da je u pitanju skoro 86 hiljada hektara poljoprivednog zemljišta.

– Ta površina zemlje je jednaka teritorijama Ugljevika, Modriče i Zvornika zajedno. Ova odluka Ustavnog suda BiH narušava teritorijalni integritet Republike Srpske i to je nedopustivo – kategoričan je Kovačević.

Naglasio je da je BiH jedina zemlja koja nema nikakav zakon o Ustavnom sudu.

– Dejtonskim sporazumom je predviđeno da se u roku od pet godina uredi taj segment, a imamo 20 godina kako se ništa nije desilo. Važno je naglasiti da su srpski i hrvatski narod potpuno jedinstveni po ovom pitanju, i usamljen bošnjački narod koji misli da želi voditi ovu državu kako se njima sviđa – kaže on.

Istakao je da Srpska ne prihvata ono što nam je nametnuo visoki predstavnik, niti odluke „nakaradnog“ Ustavnog suda BiH.

On je poručio da je referendum ustavno i zakonsko pravo Republike Srpske.

– Srpska nije pristala da bude dio ovakve BiH. Ukoliko ne bude mogućnosti za dijalog, ići ćemo svojim putem, i koristićemo pravo na referendum. Za nas je naprihvatljivo da tri strane sudije sa Bošnjacima konstatno donosi štete na naš račun. Da li je u pitanju naziv Srpske pitamo se, da li su vode, rijeke, šume, da li ćemo se probuditi jednog jutro da više Srpske nema? Poručujemo, kao i naš narod u Crnoj Gori, ne damo srpsku zemlju – jasan je Kovačević.