Kovačević: Opozicija konstantno izmišlja nove razloge za proteste

9
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Opozicija u Republici Srpskoj konstantno izmišlja nove razloge za proteste, izjavio je za RTRS portparol SNSD-a Radovan Kovačević, reagujući na najavljene proteste opozicije u Banjluci.

– Ono što sada opozicija radi jeste da prebacuje fokus sa napada na Republiku Srpsku, da nas koji hoćemo da odbranimo Srpsku, da se odupremo pritiscima, da otupe našu oštricu i da fokus prebace na unutrašnja pitanja u Srpskoj – izjavio je Kovačević.

Kovačević je poručio da je Republika Srpska slobodna država i slobodno društvo i da „apsolutno svako ko smatra može da protestuje, treba samo da ispuni sve one zakonske preduslove koji su potrebni“.

– Što se nas tiče, mi nemamo apsolutno ništa protiv da ko god smatra da treba da iznese svoje političke stavove, pa i na taj način da organizuje odrđene proteste. Ono što je bitno jeste da mi smatramo da je ovo jedan istorijski trenutak u kojem je Republika Srpska izložena najmaksimalnijim i najmonstruoznijim atacima i pritiscima – izjavio je Kovačević.

Tu, objašnjava Kovačević, misli na samu odluku posljednjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je „nametnuo zakon na osnovu kojeg se već i jedan dio nas politike, naravno isljkučivo iz SNSD-a i vladajuće koalicije, ali i veliki broj naših građana prijavljuje i progoni, na osnovu kojeg je jedino srpskom narodu u cijeloj Evropi u 21. vijeku osporena sloboda govora, uvodi se verbalni delikt, i gdje se jedino srpski narod u Evropi pokušava proglasiti genocidnim“.

– To je za nas apsolutno neprihvatljivo – poručio je Kovačević.

Kovačević naglašava da tu „postoji i već jedan niz sramnih odluka Ustavnog suda BiH gdje bošnjačke sudije zajedno sa stranim sudijama preglasavaju srpske i hrvatske sudije i donose katastrofalne odluke po Republiku Srpsku“.

– Gdje nam se bukvalno donose odluke da poljoprivredno zemljište u Srpskoj nije naše, da vode u Srpskoj nisu naše, da šume u Srpskoj nisu naše. Udaraju na teritorijalni integritet Republike Srpske, izuzimaju veliki dio teritorije Srpske i kažu da to više nije naše i da mi više tim ne možemo raspolagati. Narušavaju dejtonski balans, teritorijalni od 51 – 49 odsto jer kažu da Srpska više nema 49 odsto teritorije jer veliki dio teritorije, kako oni kažu, nije naš. Mi smatramo da protiv toga treba da se borimo i protestujemo. – istakao je Kovačević.

Naglasio je da opozicija mijenja razloge za protest.

– Prvo su rekli da su povod za proteste neka lokalna pitanja i lokalni odnosi u Skupštini grada Banjaluka. Kada su vidjeli da im zbog toga niko neće doći na proteste, onda su izmislili takozvani „medijski mrak“, jednu potpuno izmišljenu tezu. Poslije toga su izmislili jednu potpuno lažnu aferu da su navodno zdravstveni radnici, koji su u ovom periodu najveći heroji i koji se bore za živote građana Srpske usljed pandemije virusa korona, bezočni zločinci koji narod na Kliničkom centru truju nekakvim gasom za zavarivanje ili ne znam ni ja čim, a ne da, kao što je potpuno jasno, građanima daju medicinski kiseonik, potpuno sertifikovan i potpuno ispravan – istakao je Kovačević.

Kovačević je podsjetio da je SNSD organizovao veliki skup na Kozari gdje je „bilo prisutno više od 20.000 članova SNSD-a koji su došli da jasno kažu da će Republika Srpska živjeti i da Republiku Srpsku niko ne može da ugrožava“.