Kovačević: Republika Srpska pokazala da je zrelo demokratsko društvo

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Republika Srpska je pokazala da je zrelo demokratsko društvo, bez obzira što je bilo onih koji su željeli ekscese, ali građani Srpske zajedno sa svojim institucijama izašli su kao pobjednici u izbornoj noći, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Istakao je da je SNSD apsolutni pobjednik izbora.

– Dvije najvažnije funkcije su ispred naše stranke, a ubjedljivo smo dobili najviše glasova i za Narodnu skupštinu Republike Srpske, odnosno Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Na izbore se izlazi da se pobjedi i SNSD je pobijedio na sve četiri nivoa. SNSD će imati više poslanika u NSRS nego cijela opozicija zajedno, a isti scenario će biti i u zajedničkim institucijama – izjavio je Kovačević, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Istakao je da je PDP neozbiljna stranka.

– Pokušali su da naprave haos u utrci za predsjednika Republike Srpske, ali nisu uspjeli u tome – izjavio je Kovačević.

Istakao je da je neodgovorno da neko proglasi pobjedu, a da nema niti jedan argument na svojoj strani.

– Nažalost to se ponavlja iz izbornog ciklusa u ciklus. Potpuno neodgovorno, rekao bih i sramno ponašanje. Poslije ovoga Jelena Trivić i Branislav Borenović izgubili su svaku vrstu političkog kredibiliteta. Zamislite da smo mi brojali učionicu po učionicu, pa cijelu noć bi saopštavali rezultate. Opoziciji se ne sviđaju rezultati u Doboju. I nama se ne sviđaju u Prnjavoru, gdje imamo gradonačelnika, ali Milorad Dodik je dobio 150 manje glasova od Trivićeve. Iako smo pobijedili u preostala tri nivoa, ali to je volja građana i i mi to poštujemo – naveo je Kovačević.

Kovačević je dodao da SNSD neće imati manje od 30 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Druga najveća stranka neće preći 12, i to vam govori o snazi SNSD-a. Zajedno sa koalicionim partnerima formiraćemo Vladu – rekao je Kovačević.

Komentarisao je i izbore za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

– U sve tri izborne jedinice, od tri mandata SNSD je dobio dva, kada su u pitanju zajedničke institucije. Nastavljamo dalje u zajedničkim institucijama sa vraćanjem nadležnosti u Republiku Srpsku. Vremena su turbulentna i nestabilna, i pritisci se pojačavaju, i potrebno nam je jedinstvo kako bi bili jači i lakše se odbranili. Ponudićemo jednu širu koaliciju i opoziciju, izuzev onima kojni su u izbornoj noći bili neozbiljni i izgubili svaki kredibilitet da nas predstavljaju – zaključio je Kovačević.