Kovačević: Srpska jedini garant da se srpskom narodu neće ponoviti genocid

5
Foto: SRNA

Republika Srpska je danas jedini garant da se srpskom narodu neće ponoviti genocid, poručio je danas izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, koji je u Gornjem Jelovcu kod Prijedor prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na ubijenu i umorenu djecu od ustaša u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

Kovačević je rekao da su u Gornjem Jelovcu prije 80 godina ustaše i ustaški režim ubili 312 mještana od čega 75 djece, kao i da je danas čuo dva broja neće zaboraviti dok je živ.

– Prvi broj je 19.432 djece koliko je ubijeno u logoru Jasenovac, a drugi broj je 74.642 djece koliko je komisija utvrdila da je djece do 14 godine ubijeno u NDH. Danas poslije svega toga nama neko govori i uči nas šta je to genocid. Mi i te kako dobro znamo šta je genocid jer mi se genocida sjećamo – rekao je Kovačević novinarima.

Prema njegovim riječima, ne postoji nijedna kuća u Potkozarju, u Prijedoru, Gradišci, Laktašima, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Kostajnici, Oštroj Luci, koja se ne sjeća genocida i koja nema barem jednog člana porodice iz svog domaćinstva koji nije bio žrtva genocida.

– Danas jedini garant da nam se to više nikada neće ponoviti jeste Republika Srpska i zato smo danas na ključnom zadatku odbrane i očuvanja Republike Srpske jer jedino dok imamo Srpsku bićemo sigurni da nam se više nikada neće ponoviti genocid i da nam više nikada i niko neće ubijati našu djecu – rekao je Kovačević.