Kovačević: Srpska nema ništa protiv misije ALTEA, ali ima protiv novih trupa, posebno njemačkih

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Republika Srpska je dala sve od sebe da podigne svoje kapacitete u smislu bezbjednosti i može se danas slobodno reći da je Srpska bezbjedna, ali nikada ne može biti bezbjedna od gluposti i za to su očigledan dokaz izjave Branislava Borenovića, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Komentarišući izjavu Borenovića da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao sa Analenom Berbok i dozovolio dolazak njemačkih trupa u BiH, Kovačević je rekao da Dodik jeste razgovarao sa Analenom Berbok, kao što je bio i na mnogim drugim adresama, uključujući Moskvu i Brisel gdje je razgovarao sa Vladimirom Putinom i Šarlom Mišelom, i svaki put je ponovio da Republika Srpska nema ništa protiv misije ALTEA jer je ona najbolja varijanta za mir i bezbjednost u BiH.

On je dodao da Republika Srpska nema ništa protiv misije ALTEA, ali nikada nije rekla da je za to da dolaze bilo kakve nove vojne trupe, pa ni njemačke.

– Nemamo ništa protiv današnje Njemačke, ali je potpuno jasno s obzirom na istorijske okolnosti, na kolektivno sjećanje našeg naroda da prisustvo njemačkih trupa izaziva zebnju, strah i uznemirenost kod srpskog stanovništa, kako u Republici Srpskoj tako i bilo gdje, gdje se nalazi srpsko stanovništvo – rekao je Kovačević.

On je naveo da je misija ALTEA najbolja varijanta za mir i bezbjednost u BiH, ali pod uslovom da nikakve trupe i nikakva vojna vozila neće marširati i demonstrirati silu pred dječijim vrtićima i osnovnim školama u Republici Srpskoj.

Ako bilo gdje treba da marširaju i bilo gdje da pokazuju da se bore za mir, ukazao je Kovačević, to je onda centrala SDA jer je to jedino mjesto sa kojeg Bakir Izetbegović uporno daje izjave koje u svakom smislu jesu ugrožavanje mira i bezbjednosti, te najava novog nasilja i eskalacije istog, a Republika Srpska je protiv toga.

Reagujući na izjavu Igora Crnatka koji je rekao da bi bilo najbolje da nema nikakve strane vojske u BiH, ali da, kako kaže, ubjedljivo najveću zebnju i strah kod naroda izaziva „mogućnost da SNSD ponovo ukrade izbore“, portparol SNSD-a je naglasio da je to uvreda za sve građane koji su učestvovali u izborima u Republici Srpskoj i pokazali šta je njihova volja, šta je to narodna pobjeda i pobjeda naroda koji izabere svoju vlast na slobodnim izborima.

On je istakao da je ova Crnatkova izjava samo alibi za poraze na izborima, dodavši da nisu Igor Crnadak i Branislav Borenović potpuno nesposobni i nisu oni vječni gubitnici.