Kovačević: Trivićeva ugošćava neizabrane strance kojima je cilj da nema Srpske

11
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je da razumije da Jelena Trivić trenutno vidi u Miloradu Dodiku nekakvog svog političkog konkurenta, ali smatra da bi bilo ko ko ima iole osnovne kulture trebao da bira svoj rječnik.

– Pogotovo ako uzmemo da ona tako opisuje čovjeka kojeg građani ove republike i narod koji ovdje živi uporno iz izbornog ciklusa u izborni ciklus biraju ogromnom većinom, a da neke druge ljude koji su stranci, koji nemaju nikakav legitimitet, koji nigdje nisu izabrani, koji su došli ovdje samo sa jednim ciljem da Srba nema i da Republike Srpske nema, da takve ugošćava i prima i smatra svojim prijateljima – rekao je Kovačević.

On je rekao da o tome ipak treba da sude građani Srpske i da je siguran da će oni znati na pravi način da to ocijene.

– Dodik definitivno nikoga ne kažnjava, a pogotovo ne Banjaluku. Jedini projekti koji su realizovani u protekle dvije godine u Banjaluci i koji su omogućili da i dalje postoji razvoj u Banjaluci su projekti koje je predložila i finansirala Vlada Republike Srpske, dakle struktura vlasti u Republici Srpskoj. To što su neki drugi nesposobni, to je ipak samo njihov problem i problem građana, ali će građani te probleme znati kako da riješe – rekao je Kovačević.

On je rekao za RTRS da će energenata biti, da će grijanje u Srpskoj kada je u pitanju snabdijevanje energentom biti u redu, na vrijeme i bez problema.

Kovačević je rekao da kada je riječ o odnosima sa Njemačkom neće biti štete za građane Srpske.

– Određeni politički predstavnici govore o situaciji sa Njemačkom, oni smatraju da će neko da našteti građanima Srpske. Mi razumijemo da je za njih prihvatljivo da se našteti Srpskoj. Ono što je za nas bitno jeste da ne postoji šteta za Srpsku niti za građane Srpske. To će Dodik sasvim sigurno obezbijediti – naveo je Kovačević.

On je rekao da je tu riječ o suprotstavljanju onima čiji je cilj da Srpske ne bude.

– Mi se ne suprotstavljamo nekome zato što taj neko nama želi dobro – nego onima koji ovdje jasno žele da sprovode politiku koja ima za cilj da nas nema. Ne smijemo da zaboravimo da je u njemačkom parlamentu usvojena rezolucija u kojoj piše da ne treba da postoji Srpska, u kojoj piše da BiH treba da bude građanska prema principu jedan čovjek – jedan glas, što znači muslimanska bošnjačka zemlja u kojoj Srba i Hrvata nema. To su stvari koje su neprihvatljive i o kojima ćemo uskoro odlučivati u Narodnoj skupštini Republike Srpske – rekao je Kovačević.

On je poručio da će se glasati „da li smo za to da postoji Srpska, da Srbi postoje kao konstitutivni narod ili smo za to da Srpske i Srba nema“.

– Mi znamo na koju ćemo stranu – rekao je Kovačević.