Kovačević: Ustavni sud BiH je političko sredstvo agresije na sam Ustav

28
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ustavni sud BiH, ovakav kakav je sada, postao je ključno političko sredstvo agresije na sam Ustav BiH i to je za SNSD potpuno nedopustivo, naglasio je portparol ove stranke Radovan Kovačević.

– Podsjećamo da je građanski rat u BiH počeo kada su dva konstitutivna naroda preglasala treći konstitutivni narod, a trenutna situacija sa međunarodnim sudijama u Ustavnom sudu BiH je još pogubnija i daje mogućnost jednom konstitutivnom narodu, odnosno Bošnjacima, da sami preglasaju čak dva konstitutivna naroda – ukazao je Kovačević.

On je u izjavi za Srnu poručio da je to nešto što se pod hitno mora promijeniti ili Republika Srpska više neće imati nijedan razlog da trpi ovu agresiju i ostaje u ovakvoj nakaradnoj BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da, kako kaže, nikakvi niži nivoi vlasti ne mogu dovoditi u pitanje institucije BiH, Kovačević je rekao da Komšić, sada već po tradiciji, pokazuje da ništa ne razumije.

– S toga moram da ga pitam da li su za njega možda član Predsjedništva BiH, predsjedavajući oba doma parlamenta BiH ili predsjedavajući Savjeta ministara, kako on kaže, niži nivo vlasti s obzirom na to da upravo oni, ali i svi drugi predstavnici Republike Srpske više neće učestvovati u donošenju odluka na nivou BiH – rekao je Kovačević.

Ako Komšić misli na činjenicu da je današnji sastanak na kojem je donesena ova odluka sazvala i njime predsjedavala predsjednik Republike Srpske, Kovačević kaže da onda mora da ga podsjeti da u Ustavu Republike Srpske, koji je prošao sve provjere Venecijanske komisije, jasno piše da Srpsku predstavlja i njeno državno jedinstvo izražava predsjednik Republike.

– SNSD razumije da su Željko Komšić i ostali sarajevski političari osjetljivi na formulacije kao što su država i republika, ali ih moramo razočarati i podsjetiti da se, za razliku od Republike Srpske, takve odrednice ne spominju za BiH ni u jednom dokumentu uključujući i Ustav BiH u kojem je jasno navedeno da je ona sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH – naglasio je Kovačević.