Kovačević: Zabrana posjete Jasenovcu – ponovljeni zločin

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da je odluka Vlade Hrvatske da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani posjetu Jasenovcu sramna, skandalozna i da predstavlja ponovljeni zločin.

Kovačević je istakao da anticivilizacijska, antiljudska i antidemokratska odluka o zabrani srpskom predsjedniku da posjeti najveće srpsko stratište i oda poštu srpskim žrtvama predstavlja zločin u kontinuitetu.

On je podsjetio da je prije pola godine bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prisustvovao komemorativnom događaju u Vukovaru i da su, s obzirom na to da je osumnjičen za brojne ratne zločine protiv Hrvata u BiH, bila brojna reagovanja iz BiH od Hrvata prema hrvatskoj Vladi, koja je tada saopštila da ga niko nije zvao i da je došao potpuno nenajavljeno u Vukovar.

Kovačević je za beogradsku TV Prva rekao da ostali mogu da dolaze i najavljeni i nenajavljeni, a srpski predsjednik, Srbi, ne mogu ni najavljeni, ni nenajavljeni u Jasenovac koji je najveće stratište srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

– Potpuno smo svjesni da današnja Hrvatska nije ona Nezavisna Država Hrvatska (NDH) koja je počinila genocid nad srpskim narodom, ali bi današnja Hrvatska trebala da iskoristi svaku priliku da dokaže da to nije ta Hrvatska, a ovu priliku juče su definitivno propustili – rekao je Kovačević.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je juče da privatno posjeti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti nisu mu dozvolile ulazak u zemlju.