Krajišnik: Budžet realan i uravnotežen

41
Foto: SRNA

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik rekao je da je predloženi budžet Srpske od 3,425 milijardi KM za narednu godinu, prema kome je planiran suficit od 20 miliona KM, realan i uravnotežen.

Krajišnik je ocijenio za „Glas Srpske“ da su projekcije budžetskih prihoda dobro urađene, dodajući da bi se za prihode od indirektnih poreza moglo reći da su optimistični.

– Njihov predviđeni rast od oko pet odsto je ostvariv, ali pod uslovom da se u narednoj godini primjenjuju adekvatni koeficijenti u raspodjeli prihoda koji su u skladu sa kretanjem krajnje potrošnje. Procjene su generalno dobre, a moraju biti usvojeni novi koeficijenti, odnosno da ne bude raspodjele na štetu jedne ili druge strane u BiH – rekao je Krajišnik.

On je rekao da Srpska i Federacija BiH duže vrijeme ne uspijevaju dogovoriti raspodjelu prihoda od indirektnih poreza i upozorio da postoji mogućnost da se prihodi ne ostvare u planiranom iznosu ako se i dalje bude primjenjivao niži koeficijent, što će se odraziti na budžet.

Foto: SRNA

Krajišnik je naveo da se u odabiru javnih investicija mora voditi računa o tome koje će od njih najviše doprinijeti ukupnom ekonomskom razvoju Srpske i da to neće negativno uticati na rast tekućih rashoda budžeta.

Govoreći o programu ekonomskih reformi, Krajišnik je istakao da su njegovi ciljevi dobro postavljeni, rizici identifikovani, a većina mjera adekvatna za otklanjanje prepreka.

On je konstatovao da je budžet Srpske likvidan i da se obaveze izvršavaju na vrijeme.