Danijel Krejg najbolji Džejms Bond svih vremena

36
Foto: Mark Sagliocco/Getty Images

Engleski glumac Danijel Krejg u anketi koju je sproveo britanski portal LADBible, a u kojoj je glasalo 18.000 ljudi, proglašen je najboljim Džejmsom Bondom svih vremena.

Prema pisanju pomenutog portala, Krejg je tako konkurenciju legendarnih tumača agenta 007, pobijedio s 51 odsto glasova, ostavljajući na drugom mjestu Šona Konerija – 23,9 odsto, Pirsa Brosnana – 16,6 odsto i Rodžera Mura – 8,5 odsto. U ranijim fazama glasanja Timoti Dalton je brzo ispao s 3,7 odsto glasova, a australijski glumac Džordž Lazenbej s tek 1,5 odsto.

Kada na glasanje stavite ovako velika glumačka imena, jasno je da će se obožavaoci uprkos rezultatima u komentarima posvađati.

– Krejg nije dorastao Brosnanovim čizmama. Koneri je, doduše, jednostavno najbolji Bond – zaključio je jedan obožavalac.

Krejg je svjetsku slavu stekao upravo igrajući tajnog aganta, kao šesti glumac kome je povjerena naslovna uloga u popularnom serijalu filmova.

Uprkos skepticizmu javnosti koji je uslijedio nakon što je najavljeno da je Krejg preuzeo ulogu Bonda od svog prethodnika Pirsa Brosnana, „Kazino rojal“ iz 2006. godine naišao je na pozitivne reakcije kritičara i ostvario veću zaradu od svih prethodnih filmova u serijalu. Njegovo izvođenje bilo je nominovano za nekoliko nagrada, uključujući i BAFTA za najboljeg glumca u glavnoj ulozi.

Nastavci „Zrno utjehe“ iz 2008. i „Skajfol“ iz 2012, te „Spektra“ 2015. godine trenutno su najprofitabilniji filmovi u serijalu.

Peti i, kako je najavljeno, posljednji put Krejg će se naći u ulozi Džejmsa Bonda u nadolazećem filmu „Nije vrijeme za umiranje“. Film potpisuju produkcijske kuće „Metro-Goldvin-Majer“, „Univerzal pikčers“ i „Eon“ produkcija, a u kinima će se naći tokom ove godine. Režiju potpisuje Keri Fukunaga, a producenti su Majkl Dž. Vilson i Barbara Brokoli, a riječ je o ukupno 25. filmu o popularnom špijunu.

Krejg je ranije ove godine medijima otkrio da je poželio odustati od uloge agenta 007 nakon što se zapitao može li njegovo tijelo da izdrži snimanje novog ostvarenja. Glumac je ranije zadobio brojne povrede na snimanjima.

Tokom scene borbe sa Dejvom Bautistom polomio je koljeno zbog čega je morao da ide na operaciju, a vratio se na posao nakon samo dvije sedmice.

– Ovo je bila prava odluka. Presrećan sam što sam dobio priliku da se vratim i u ovom filmu. Dali smo sve od sebe, ovo je najbolje što smo mogli da uradimo. Ovo je moja posljednja avantura u ulozi Džejmsa Bonda. Ne vraćam se – kazao je Krejg.