Krišto: Energetika u BiH je u nadležnosti entiteta

4
Foto: Klix.ba

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da je energetika u nadležnosti entiteta i da nema uslova da Savjet ministara donese odluke u vezi sa južnom interkonekcijom jer Federacija BiH nema zakon na osnovu kojeg se to može uraditi.

Komentarišući zaključak Predsjedništva BiH o Zakonu o gasu, Krišto je rekla da taj zaključak još uvijek nije došao do Savjeta ministara te da misli da se nalazi u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Kada je riječ o predstojećoj sjednici Savjeta ministara, na kojoj će se kao tačke dnevnog reda naći gasne interkonekcije i izmjene Zakona o VSTS-u, rekla je da BiH mora razvijati svoj sistem te da ne vidi nijedan razlog kada je u pitanju snabdijevanje plinom da neko to koči.

Takođe, naglasila je da ne postoji nikakava blokada Savjeta ministara i da će učiniti sve zajedno sa svojim zamjenicima da Savet ministara funkcioniše.

– Posljednja sjednica je zakazana na način da svaki od resora koji smatra da je nešto bitno dostavi i tako je formiran dnevni red. Prošla sjednica nije imala konsenzusa i u tom momentu sam učinila to da sam ostavila vremena i vidimo kao kolege kako se dogovoriti oko nekih tačaka. Učiniću sve da ne dovedemo u pitanje funkcionisanje Savjeta ministara – rekla je Krišto.

Ona je rekla da će sutrašnja sjednica biti održana, a prethodiće joj Kolegijum Savjeta ministara i sve što je na dnevnom redu pokušaće da usvoje.

Kada je riječ o južnoj interkonekciji, Krišto je rekla da je iz procedure u FBiH povučen Zakon o južnoj interkonekciji jer nema uslova za realizaciju tog projekta.

– Onog trenutka kada se donese Zakon o južnoj interkonekciji u Federaciji BIH Savjet ministara će razmatrati to pitanje – rekla je Krišto.