Krišto sa Plenkovićem o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva

9
Foto: @AndrejPlenkovic/Twitter

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto istakla je u razgovoru sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem da je najkasnije u narednih šest mjeseci prioritetno napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva jer smatra da je to u interesu cijele BiH, a ne samo Hrvata.

Krištova je navela da to treba učiniti na način da se osigura stvarna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Ona je u razgovoru sa Plenkovićem, kojem je prisustvovao i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, istakla da postoje otvorena pitanja između dvije zemlje, ali da nisu sporna.

Plenković je ponovio da je hrvatski interes da se izmijeni Izborni zakon u BiH tako da svi konstitutivni narodi i građani imaju ista prava, te naglasio da je osnovna pozicija Hrvatske o tom pitanju – da je pitanje reforme izbornog sistema unutrašnje pitanje BiH.

On je ukazao na potrebu da se hitno nastave razgovori političkih aktera u BiH o izbornoj reformi da bi se postigla ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, što je u interesu stabilnosti i funkcionalnosti cijele BiH.

Plenković je izrazio zadovoljstvo stabilizacijom političkog dijaloga u BiH, a pozdravio je formiranje Vlade na niovu Federacije BiH.

On je istakao da Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH, te da će nastaviti da je podržava na njenom evropskom putu i što skorijem otvaranju pristupnih pregovora s EU.

Plenković je naveo da će na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Savjeta ministara u junu biti raspravljen niz bilateralnih tema.

Čović je tokom susreta naglasio potrebu hitnog provođenja odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, saopšteno je iz Hrvatskog narodno sabora, čiji je Čović predsjednik.

On je istakao da samo rješenja na principu ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH kao izbor legitimnih političkih predstavnika u institucijama gdje se štite kolektivna prava, a to su Predsjedništvo i domovi naroda, garantuje opstanak, bezbjednost i evropsku budućnost BiH.

Čović je istakao važnost postizanja statusa kandidata za članstvo na posljednjem sastanku Evropskog savjeta, koji dolazi kao prvi veliki iskorak od 2016. godine.

Sastanak je održan sinoć u Mostaru.