Krivokapić: Ekspertska vlada postigla izvanredne rezultate

6
Foto: gov.me/Z. Đurić

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić istakao je da je ekspertska Vlada Crne Gore postigla izvanredne rezultate u nepunih deset mjeseci, te kao ilustraciju naveo da će zemlja ove godine ostvariti ekonomski rast od 10 odsto.

Krivokapić je u autorskom tekstu naveo da je od prvog dana stvaranja nove Vlade, „poražena oligarhija DPS-a i satelita, pokušavala da prikrije ekonomski zločin nad Crnom Gorom“, te ocijenio da je razlog za to jer se ta stranka nije mogla pomiriti sa gubitkom moći i privilegija.

– Pokušavao je i pokušava neuspješno da izazivanjem incidenata, generisanjem podjela i zloupotrebom osjetljivih identitetskih – etničkih i religijskih – pitanja, prikrije ekonomski zločin nad Crnom Gorom i pribavi sebi legitimitet takozvane ekskluzivne zaštitnice države i nacionalnih prava jednog naroda – naveo je Krivokapić i dodao da je DPS sve činio s ciljem stvaranja privida da nema stabilnost Crne Gore bez te stranke.

– Nedavni događaji su, međutim, potvrdili da je uzrok svih incidenata koji su se događali u našoj zemlji, u zadnjih godinu, instruisan upravo od pomenute političko-kriminalne kaste – istakao je Krivokapić u autorskom tekstu.

Govoreći o radu ekspertske Vlade, Krivokapić je naveo da će Crna Gora, zahvaljujući aktivnostima njegovog kabineta, zabilježiti ekonomski rast od 10 odsto u 2021. godini.

– Za razliku od 2020, kada je prihod od turizma iznosio svega 144 miliona evra, ovogodišnji prihod od turističke sezone iznosi oko 700 miliona evra – naveo je on.

Krivokapić je dodao da je od juna do avgusta ostvaren budžetski suficit od preko 100 miliona evra.

– Ovosezonski prihodi od PDV-a, blizu 209 miliona evra, na većem su nivou od rekordne 2019. godine, kada su iznosili oko 196 miliona evra, što je rezultat odlične ljetnje turističke sezone, ali i povećane discipline usljed uvođenja elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa – istakao je Krivokapić.

On je rekao da je depozit u bankama ove godine porastao za skoro 400 miliona evra, a izvoz robe za 60 miliona evra.

– Crnogorski javni dug je sa 103 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), koliko je iznosio prošle godine, u junu ove godine smanjen na 88 odsto BDP-a – napomenuo je Krivokapić.

On je, između ostalog, naveo da je formiran Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, koji je već demistifikovao procese nelegalnih dodjela stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima, uključujući objavljivanje dijela dokumentacije o izgradnji prve dionice auto-puta.

Prema njegovim riječima, Vlada je organizovala najveću pljenidbu narkotika u istoriji Crne Gore, više od tone kokaina u Zeti.

On je dodao da je Vlada do sada raskinula 12 koncesionih ugovora za izgradnju malih hidroelektrana.

Krivokapić ističe da je zbog revnosnog i predanog rada ova vlada, u svega deset mjeseci, dobila podršku, komplimente i čestitke od nekih od najznačajnih evropskih adresa, među kojima i od njemačkog kancelara Angele Merkel, britanskog premijera Borisa Džonsona, francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

On je poručio da vrata Vlade ostaju otvorena za sve dobronamjerne, poštene, vrijedne i stručne ljude koji su spremni da doprinesu aktivnoj borbi protiv kriminala i korupcije, podizanju nacionalne ekonomije i životnog standarda svih građana, te evropskoj agendi i zacrtanom spoljnopolitičkom kursu.