Krivokapić: Temeljni ugovor biće potpisan, to je pravno, a ne političko pitanje

5
Foto: gov.me/B. Ćupić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da će potpisati temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, navodeći da je to isključivo pravno pitanje i da tu nema politike.

On je istakao da nema šta da krije od javnosti i da, kada je u pitanju Crkva, ne kalkuliše.

Krivokapić je naveo da je ponudio 30. oktobar /dan upokojenja blažeopočivšeg mitropolita Amfilohija/ kao datum potpisivanja ugovora zbog odavanja počasti „onome ko je sve na prostorima Crne Gore duhovno preporodio“.

– Mislim da su ovih 10 dana možda najteži u mom životu jer, ako posmatrate to pitanje samo sa te tačke gledišta, da li je to pravno ili političko pitanje, onda odmah da vam kažem da je isključivo pravno – naveo je Krivokapić za Evronjuz Srbija.

On kaže da je pred početak zasjednja Svetog arhijereskog sabora SPC uputio pismo Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju u kome je naveo da je za potpisivanje temeljnog ugovora, ali da određeni pravni elementi koji su definisani u tom ugovoru nisu u skladu sa Ustavom i zakonom Crne Gore.

– Moja obaveza nije obaveza samo vjernika, nego čovjeka koji štiti Ustav i zakon, ja sam takav sporazum potpisao i ja ću ostati dosljedan do kraja – poručio je Krivokapić.

On je dodao da su se poslije toga, naveo je, dešavale određene političke igre, istakavši da se nije desilo u istoriji da je neko otišao na takav način, u to vrijeme i pod tim uslovima da potpisuje takav ugovor.

– Ja bih bio nedostojan premijer da sam to uradio, ali obavještavam svu javnost da ću ovih dana sve učiniti da taj temeljni ugovor bude što prije potpisan – poručio je Krivokapić.