Kruna iz 18 vijeka, nađena u Holandiji, vraćena Etiopiji

24
Foto: chardandilminsternews.co.uk

Rijetka, izuzetno vrijedna kruna iz 18. vijeka, koja je bila ukradena vraćena je danas Etiopiji, javio je AP.

Kruna je nađena u Holandiji prije dvadeset godina, a vlada te zemlje posredovala je u primiopredaji jer je uvjerena da joj je to bila dužnost, navedeno je u saopštenju vlade.

– Ovo je istorijski dan za nas. Ja još ne znam kako su kruna i još neki predmeti ukradeni i odneseni iz Etiopije – izjavio je etiopski ministar kulture i turizma i dodao da su ukradeni još neki predmeti iz crkve uključujući i jedan krst.

Etiopija kao i druge afričke zemlje insistira da se vrate artefakti iz muzeja i privatnih kiolekcija širom svijeta. Prošle godine je Nacionalni vojni muzej Velike Britanije najavio da će vratiti Etiopiji dva pramena kose cara Teodorosa koji je bio veoma poštovan vladar.

Holanska vlada je u saopštenju napisala da je kruna vlasništvo Etiopske pravoslavne crkve i da je nestala iz pravoslavne crkve Svetoga trojstva u mjestu Čelokot. Kruna je godinama bila u posjedu Širaka Ašava, Holanđanina etiopskog porijekla, koji se prošle godine obratio ministarstu inostranih poslova preko detektiva specijalizovanog za pronalaženje skupocjenih predmeta.

– Ašav nam je kazao da mu je neko dao krunu i zamolio da je čuva, a kada je shvatio da potiče iz Etiopije odbio je da je vrati – kazao je ministar kulture.

Kruna je sada izložena u Nacionalnom muzeju Etiopije u Adis Abebi, a zatim će biti vraćena u crkvu u Čelekotu kojoj pripada.

Primopredaji krune prisustvovala je i ministarka za spoljnu trgovinu Sigrid Kag koja je rekla da su počastvovani i oduševljeni što su bili u mogućnosti da olakšaju vraćanje artefakta vlasniku.