„Krvoločni“ Vlad Cepeš zapravo je bio – vegan

15
Foto: Fotokon

Rumunski vladar Vlad Cepeš, koji je bio inspiracija za knjige i filmove o krvoločnom vampiru Drakuli, zapravo je bio vegan, tvrde naučnici.

Naučna analiza pisama rumunskog vladara iz 15. vijeka sugeriše da je Vlad Cepeš bio vegan, što je iznenađujući preokret u legendi o krvoločnom grofu Drakuli.

Rašireno je vjerovanje da je Drakula, legendarni izmišljeni lik autora Brama Stokera, zapravo Vlad Cepeš (poznat i kao Vlad Nabijač), moćni vlaški vladar, poznat po svojim brutalnim metodama, uključujući nabijanje neprijatelja na drvene koce.

„Vlad Nabijač“ vladao je Vlaškom tri puta – između 1448. i svoje smrti.

Više od 500 godina nakon njegove smrti naučnici su proveli analizu nekih njegovih rukom pisanih pisama, otkrivajući intrigantne uvide u njegov život.

Krv, znoj, otisci prstiju i tragovi pljuvačke otkrili su sasvim drugu sliku Vlada.

U pismu od 4. avgusta 1475, upućenom građanima Sibiua, Vlad sebe opisuje kao „princa transalpskih područja“ i obavještava stanovnike grada o svom skorom preseljenju u njihovo selo, potpisujući se svojim strašnim imenom „Vlad Drakula“.

Naučnici sa Univerziteta u Kataniji krenuli su u jedinstveni poduhvat izvlačeći biomolekule iz ovog vijekovima starog pisma.

Ono što je iznenadilo istraživače bio je nedostatak životinjskih proteina u nalazima, što je bilo vrlo neobično otkriće.

Proteini iz hrane nalaze se samo u biljnoj hrani, istaknuo je Gleb Zilberštajn, autor studije koja je objavljena u časopisu „Analitikal kemistri“.

To otkriće dovelo je do intrigantne hipoteze da je uzor za Stokerovog vampira možda bio vegan, iako je taj izbor prehrane mogao biti vođen nuždom, a ne sklonošću.

Naime, u 15. vijeku Evropa je imala vrlo hladnu klimu i bilo je vrlo malo hrane. Prema bioarheolozima, aristokrati širom Evrope imali su vrlo oskudnu prehranu, a meso se nije jelo često.

Analiza pisama otkrila je i tragove o Vladovom zdravlju.

Izgleda da je patio od rijetkog stanja poznatog kao hemolakrija, zbog kojeg bolesnici plaču krvave suze.