Kubanski stručnjaci sve bliži terapijskoj vakcini za sidu

27
Foto: Chokniti Khongchum/Pexels

Istraživači na Kubi postižu napredak u razvoju terapijske vakcine protiv side.

Već nekoliko godina Havanski centar za genetički inženjering i biotehnologiju radi na terapijskoj vakcini protiv side. Već je prošla predklinička ispitivanja na životinjama i ljudima. Pokazuje visok nivo sigurnosti.

– Čak i ako ne dobijemo efikasno rješenje za zamjenu svih terapija, rezultat bi mogao da pomogne trenutnim terapijama kao i zemljama koje ne mogu da priušte skupe terapije protiv HIV-a – objasnio je dr Enrike Iglesijas iz Centra za genetički inženjering i biotehnologiju u Havani.

Stopa obolijevanja od side značajno je smanjena na ostrvu. Međutim, postoje pacijenti koji odbijaju standardnu terapiju.

– Prema naučnim informacijama, uzimanje tolikih pilula ima različite efekte na različite ljude. Neki i ne vole da uzimaju lijekove. Vakcina bi igrala vrlo važnu ulogu – kaže pacijent zaražen HIV-om Luis Nunjez.

Kubanski program je besplatan i dostupan svima.

– Kuba je smanjila prenos HIV-a sa zaraženih na 0,4 odsto. Osim na prevenciji i liječenju HIV-a kod velikog broja ljudi, postiže dobre rezultate i u kontroli novih slučajeva i smanjenju stope smrtnosti – istakao je Horhe Perez savjetnik kubanskog Ministarstva zdravlja.

Od 11 miliona stanovnika na Kubi, oko 33.000 je HIV pozitivno ili ima sidu.

Pred vakcinom je još dug put. Ukoliko bude uspješna, pomoći će poboljšanju kvaliteta života pacijenata i donijeti značajnu finansijsku korist za zemlju.