Kurc ima jasan cilj

12
Foto: Thomas Kronsteiner/Getty Images

Mandatar za sastav nove austrijske vlade, Sebastijan Kurc, izjavio je da mu je cilj da do početka, odnosno sredine januara formira stabilnu, djelotvornu vladu.

Bivši premijer i lider Narodne partije Austrije (OVP) je u intervjuu televiziji “Oe24”, kazao da je optimista što se tiče vlade sa Zelenima, s kojima trenutno pregovara o koalicionom sporazumu.

– Veoma sam optimističan, pošto je, naravno, cilj pregovora da postignemom rezultat. Da li će doći do zaključenja dogovora, još se ne zna, ali činimo sve što možemo – naglasio je Kurc.

On je dodao da se pregovori vode veoma intenzivno.

– Moj cilj je da te pregovore u jednom trenutku zaključimo pozitivno. U ovom trenutku je atmosfera i dalje veoma dobra i sadržajno smo tu i tamo napravili napredak – objasnio je Kurc, dodajući da se pregovori vode uz uzajamno poštovanje.

Ukazao je da i dalje postoje velike razlike između dvije stranke, zbog čega je neophodno vrijeme za pregovore.

– Dogovorili smo se da pregovore nastavimo odmah poslije Božića, to jest da ćemo pauzu imati samo od 24. do 26.decembra, i da ćemo ponovo da se sastanemo 27, i da ćemo onda, nadam se, brzo napredovati ka završetku – kazao je Kurc.

Obe stranke, prema njegovim riječima, imaju svoje jasne stavove.

– Mislim da niko ne želi da postignemo miminalni kompromis. Ono što treba jeste razumni pokušaj da svaka stranka, tamo gde je dala obećanje, gdje želi da postavi težište, to može i učiniti. Zeleni, naravno, imaju brojne svoje glasače koji očekuju da će u oblasti zašite životne sredine, ali i kod transparentnosti postići napredak. Tu ćemo mi iz OVP morati da se pomjerimo. Na drugoj strani, postoje jasne pozicije sa naše strane u oblasti privrede – nema novog zaduživanja. A posebno jasna linija je kod ilegalne migracije. Svakom je jasno da glasači očekuju da ćemo se pridržavati našeg kursa – rekao je Kurc.

Takođe je ukazao da je veliki cilj OVP da se smanji poreski teret na zaposlene, jer je to obećano u predizbornoj kampanji.