Kurti predložen za premijera Kosova

21

Pokret „Samoopredjeljenje“ je pismom upućenim predsjedniku samoproglašenog Kosova Hašimu Tačiju, kao što se i pretpostavljalo, za budućeg mandatara vlade predložio predsjednika ove stranke Aljbina Kurtija, prenose mediji.

Prijedlog za budućeg premijera dostavljen je uprkos zastoju u pregovorima o koaliciji između „Samoopredjeljenja“ i LDK – stranaka pobejdnica na oktobarskim izborima koje još uvek ne uspijevaju da pronađu zajedničko rješenje za formiranje vlade.

Predsednik samoproglašenog Kosova, Hašim Tači, nakon proglašenja zvaničnih rezultata oktobarskih izbora u više navrata je pozivao Kurtija da mu proslijedi ime mandatara ispred njegove stranke, kako bi ga Tači, formalnim dekretom predsjednika proglasio osobom odgovornom za predlaganje buduće vlade samoproglašenog Kosova.

Današnjem imenovanju ujedno je prethodila jučerašnja najava Hašima Tačija da bi mogao samoinicijativno da proglasi lidera „Samoopredjeljenja“ Aljbina Kurtija za mandatara buduće vlade tzv. Kosova, prenijeli su mediji.

Od trenutka preuzimanja mandata, Kurti će imati rok od 15 dana da novoj Skupštini predloži sastav vlade. Sastav vlade mora da odobri 61 poslanik, prenosi portal KosSev.