Lavrov: Makron zna da je američki vazal, ali je bespomoćan

6
Foto: Mihail Metcel/TASS

Predsjednik Francuske Emanuel Makron osjeća se kao američki vazal, ali ne može ništa da uradi povodom toga, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za TV kanal Carigrad.

– Makron, očigledno, osjeća svoju bespomoćnost kada već godinama govori o strateškoj autonomiji Evropske unije. On se osjeća kao vazal Sjedinjenih Američkih Država i neugodno mu je zbog toga. Pošteno, ali on ništa ne može da uradi povodom toga – rekao je Lavrov.

On je takođe kazao da jačanje odnosa Rusije sa zemljama ASEAN-a, Indijom i Kinom od 2001. godine nije značilo da se Moskva „okrenula“ od Zapada.

– Zapad se sam okrenuo, gazeći svoje interese. Kada su potonuli odnosi sa zapadnim zemljama, intenzivirana je naša politika prema Istoku. Štaviše, pokazatelji u odnosima sa Kinom dostižu rekordne cifre – rekao je šef ruske diplomatije, istakavši da je Rusija duže vrijeme razvijala saradnju sa Kinom.

Lavrov je dodao da je Rusija uvek bila „evro-pacifička“ sila, te da je Moskva uvijek bila spremna da sarađuje sa svima koji su spremni na to pod uslovima uzajamnog poštovanja i koristi.