Lavrov razgovarao sa šefovima diplomatije Jermenije i Azerbejdžana

11
Foto: Mihail Metcel/TASS

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa šefovima diplomatije Jermenije i Azerbejdžana Zograbom Mnacakanjanom i Džejhunom Bajramovim i tom prilikom poručio da je potrebno da se momentalno obustave sva borbena dejstva u Nagorno-Karabahu.

On je tokom tih razgovora, koji su vođeni pojedinačno, izrazio duboku zabrinutost zbog borbenih dejstava koje su se, kako je ocijenio, poprilično intenzivirale.

– Razgovarali smo o razvoju situacije u zoni Nagorno-Karabaha. Rusija je izrazila duboku zabrinutost jer su se borbena dejstva drastično intenzivirala. Pozvali smo da se momentalno uvede prekid vatre kako bi došlo do deeskalacije tenzija. Podvukli smo da je najvažnije da se ponovo pokrenu pregovori – rekao je on.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova, Lavrov je tokom razgovora takođe istakao da je Rusija spremna da pruži platformu za organizaciju budućih kontakta za rješavanje sukoba u Nagorno-Karabahu.

Naveo je i da će Rusija nastaviti da pruža svu neophodnu podršku kako bi se konflikt u tom regionu riješio političkim i diplomatskim putem.