Legendarni Klint Istvud oprostio se od filmske karijere

56

Klint Istvud objavio je na društvenim mrežama da se u 92. godini oprašta od rada na filmu.

Svoju odluku, koja je mnoge rastužila, legendarni glumac objavio je na Tviteru. U objavi je napisao: „Mislim da je graciozno ostariti veoma važan talent. Za mene je prekasno“.

Bogatu karijeru koja traje već više od 60 godina, Istvud je započeo u vesternima. Uz glumu se bavio i režijom, a nagradu Američke filmske akademije, Oskara, dobio je čak pet puta.

Na velikom je platnu još od davne 1959. godine, ali početak karijere nije mu bio tako sjajan. Zbog ugovora s Univerzalom po kojem je imao niske prihode slavni glumac morao je da se bavi i drugim poslovima da skrpi kraj s krajem. Bio je tako vatrogasac, radio u prodavnicama i kao spasilac.

U vesternima je počeo da glumi jer je producentima ličio na kauboja, a osim Džona Vejna to nije nikome do tada uspijelo. Glumio je u popularnoj dolarskoj trilogiji krajem 60-ih godina, a poznati pončo u kojem se pojavljivao tokom filmova nije nijednom opran. Glumac je objasnio da bi se raspao da su ga oprali.

Tokom karijere, često je pokušavao da se bavi i u politikom, a podržao je Donalda Trampa u njegovoj trci za Bijelu kuću. Mnogi su ga kritikovali, ali odbijao je da prihvati činjenicu da je konzervativac. Izjavio je da se njegova vjerovanja protive nekim Trampovim potezima da bi objasnio na kraju da nije toliko „za“ njegovu politiku, ali u nekim trenucima se s njim slaže.

Godine 1986. kandidovao se za gradonačelnika gradića Karmel-baj-d-si u Kaliforniji i pobijedio. Njegov najveći uspijeh bilo je ukidanje zabrane prodavanja sladoleda u gradiću nakon godina postojanja tog bizarnog zakona.

Tokom karijere bio je jedan najplaćenijih glumaca u Holivudu, a jednako je uspješan bio i kao reditelj, nagrađen je s pet Oskara.

Najveći hit bio je 2004. godine kada je za film „Devojka od milion dolara“ dobio sedam nominacija. Tada je imao 74 godine i postao je najstarija osoba ikada koja je dobila Oskara za najbolju režiju. Bio je veoma izbirljiv kada je birao uloge, a odbio je velike filmove poput onih o Supermenu i Džejmsu Bondu, piše Dnevnik.hr.