Ljevnaić: Osobe sa Daunovim sindromom uključiti u sve društvene aktivnosti

4
Foto: Olimpijski centar Jahorina/Facebook

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić rekao je povodom realizacije programa osamostaljivanja, radnog osposobljavanja i zapošljavanja lica sa Daunovim sindromom na ovoj planini, da je cilj projekta da se ovim osobama pruži prilika da se uključe u sve društvene aktivnosti.

Ljevnaić je podsjetio je da su prije mjesec dana potisali Memorandum o saradnji sa „Daun sindrom centrom“ iz Banjaluke, koji obuhvata osnivanje „Daun sindrom komune“ na Jahorini u kojoj će se realizovati program socijalne rehabilitacije, radnog osposobljavanja i zapošljavanja osoba sa ovim sindromom.

– Apelujem da svi hoptelijeri, ugostitelji, svi subjekti na Jahorini uključe naše drugare, zaposle ih i daju im šansu. To je suština našeg projekta – izjavio je Ljevnaić na konferenciji za novinare.

Ljevaić je naveo da osobe sa Daunovim sindromom više nisu gosti Jahorine, već je gledaju kao svoj dom, na šta su u Olimpijskom centru posebno ponosni.

On je dodao da veliku zahvalnost duguju direktoru banjalučkog „Daun sindrom centra“ Zoranu Jeliću, koji je veliki borac i radi na projektu bez interesa.

Jelić je rekao da se na Jahorini prvi put sprovodi program osamostaljivanja osoba sa Daunovim sindromom, radno osposobljavanje i zapošljavanje.

On je naveo da su oni jedina ustanova koja ima program socijalne rehabilitacije.

– To znači da dovodimo osobe koje su već boravile u određenim institucijama ili porodicama. Osoba sa Daunovim sindromom do navršene 19 godine ima pravo mogućnosti da odlazi u određene obrazovne ustanove ili ustanove socijalnog karaktera, a poslije toga oni odlaze kući i tu postoje nevidljive – ukazao je Jelić i dodao da upravo takve osobe dovode na rehabilitaciju i radno obučavanje.

Prema njegovim riječima, osamostavljivanje ne znači živjeti samostalno, već pravo izbora sa kim će neko živjeti i gdje, te je značajno napomenuti da osobe sa Daunovim sindromom jesu diskriminisane i prije rođenja.

Jelić je istakao da će realizacijom programa uspjeti ne samo da osobe sa Daunovim sindromom vrate šta im pripada, već će se uključivati i u društvene zajednice koje će vidjeti za šta su sve ove osobe sposobne.

– Osobe sa Daunovim sindromom su prvo ljudi, pa tek onda osobe sa sindromom. Potrebno je da se mijenja svijest građana, a posebno roditelja – naglasio je Jelić.

On je zahvalio Olimpijskom centru „Jahorina“, koji je prepoznao i pružio priliku da se lica sa Daunovim sindromom prvi put iskažu, te im dao mogućnost da se osposobe kao kuvari i konobari.