Ljubojević: Licemjerno od O’Brajena da podržava nekoga ko nema legalitet

7
Foto: Anja Ljubojević

Potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević izjavila je Srni da je licemjerno od pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O’Brajena, kao predstavnika države koja propagira demokratiju po svijetu, da podržava nekoga ko se predstavlja kao visoki predstavnik, a nema legalitet, kao i bonska ovlaštenja i kolonizaciju BiH.

Ljubojevićeva je istakla da je razočarana, ali ne i iznenađena, porukama koje su objavljene nakon sastanka O’Brajena, američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija i Kristijana Šmita.

– Žalosno je da gospodin, koji je učestvovao u pisanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, danas govori i ponaša se ovako… Gdje su slobode i prava naroda u BiH? Možemo li 30 godina nakon rata sami razgovarati i dogovarati budućnost – upitala je Ljubojevićeva.

Ona je navela da se čini da Stejt departmentu i ostalima nije u cilju suživot naroda u BiH.

– Svaki put kada predstavnici konstitutivnih naroda postignu dogovor i krenu u rješavanje problema, pojavi se ovako neka situacija koja dodatno zakomplikuje sve. Tako je od Kutiljerovog plana – naglasila je Ljubojevićeva.

Američki diplomata i Kristijan Šmit sastali su se danas u Sarajevu gdje su razgovarali o najhitnijim izazovima s kojima se BiH suočava, uključujući izborni integritet.

O’Brajen je potvrdio podršku SAD Šmitu i njegovom korištenju bonskih ovlaštenja za sprovođenje Dejtonskog sporazuma, podršku BiH i njenim institucijama.