Ljubojević: Poglavari Islamske zajednice promovišu unitarnu BiH i zveckaju oružjem

7
Foto: Anja Ljubojević

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević istakla je da Bošnjaci nikada nisu dobili mogućnost da se politički razvijaju, djeluju i rade zajedno sa Srbima i Hrvatima u BiH, jer sve što su činili i čine nije moglo proći bez odobrenja Islamske zajednice čiji vrhovni poglavari zveckaju oružjem.

Reagujući na izjavu bivšeg poglavara Islamske zajednice Mustafe Cerića da je „Zukan Helez političar koji je u ovom trenutku najkorisniji, najjasniji, najhrabriji“, i da „ide stalno korak unaprijed u odnosu na ono što bi srpska politika mogla da kaže“, Ljubojevićeva je rekla da su političke poruke u kojima on hvali i veliča ratnohuškačku politiku Heleza zabrinjavajuće i zahtijevaju ozbiljan stav i rekaciju međunarodne zajednice.

– Suvišno je i govoriti kakva je to Helezova ‘hrabrost’ koju tako vatreno hvali Cerić, ali ove poruke bošnjačkih vjerskih poglavara su ozbiljno upozorenje svima da Islamska zajednica ne podržava saradnju i razgovore sa Srbima i Hrvatima, jer je njima jedini cilj unitarna, islamska BiH – naglasila je Ljubojevićeva.

Ona je ukazala da samo najradikalniji bosanski muslimani, koji nastoje da ožive unitarnu islamsku državu Alije Izetbegovića, imaju podršku vjerskih vođa što govore i njihove stalne pohvale upućene Denisu Bećiroviću i Helezu.

– Bivši reis trebao bi da bude svjestan realnosti i ustavnog uređenja BiH i da promoviše dobre odnose među narodima i dijalog, na osnovu uzajamnog poštovanja, a ne da poziva na još veću mržnju – istakla je Ljubojevićeva.

Što se tiče Cerićevog mišljenja da je, kako kaže, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić problem, Ljubojevićeva je poručila da predsjednik Srbije nije problem za BiH, i nikada to nije bio, već su problem oni koji žele da ostvare unitaristički projekat koji bi u potpunosti obesmislio poziciju Srba i Hrvata u BiH.

– Cerić i ostali koji promovišu ideju dominacije bošnjačkog naroda i pozivaju da se to pitanje aktuelizuje ne žele dobro nikome u BiH, pa ni Bošnjacima – zaključila je Ljubojevićeva.