Lovrinović: Nije moguće da Parlament radi bez srpskih predstavnika

25
Foto: SRNA

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović upozorio je da nije moguć rad parlamenta bez poslanika stranaka iz Republike Srpske i pozvao na razgovore u kojima bi bio riješen ovaj problem.

Lovrinović je u raspravi o dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma poručio da se mora naći rješenje za postojeću situaciju jer je ovakav rad parlamenta neprihvatljiv pošto se ništa ne može završiti.

– Puno onoga što smo radili dovelo je do situacije u kakvoj smo – istakao je Lovrinović i dodao da je odluka visokog predstavnika (Valentina Incka o nametanju dopuna Krivičnog zakona) samo vrhunac svega.

Prema njegovim riječima, on nema ništa protiv ako dio kolega želi drugačiju zemlju i Ustav, ali postoji procedura za to.

– Moramo poštovati da je ovo država tri konstitutivna naroda i sa dva parlamentarna doma – rekao je Lovrinović i pozvao na poštovanje ovih činjenica dok je tako.

On je dodao da preglasavanje nije dobro i da stranke parlamentarne većine treba da se uozbilje.

– Volio bih i danas da prekinemo zasjedanje jer nisam siguran kako ćemo raditi – rekao je Lovrinović.

Ocijenivši da ova sjednica ne vodi ničemu, Lovrinović je konstatovao da je potrebno razgovarati kako bi se postigao dogovor.

Saša Magazinović iz SDP-a stava je da problem nije napravljen u Parlamentarnoj skupštini, ali da poslanici treba da ispunjavaju svoje radne obaveze.

– Pristup da neko ko nije napravio problem treba da ga rješava nije dobar – rekao je Magazinović i pozvao poslanike stranaka iz Republike Srpske da dođu kako bi se razgovaralo „ako treba i dva dana“.

Šef Kluba poslanika SDA Adil Osmanović rekao je da je između dva zakazana zasjedanja Predstavničkog doma ostavljeno više od mjesec dana kako bi se vidjelo da li će doći do usaglašavanja stavova parlamentarnih stranaka, ali da nije došlo do toga.

On kaže da raspravu treba voditi u institucijama.

– Trebalo je otvoriti raspravu o ovoj evidentno političkoj krizi i odrediti se tome – rekao je Osmanović i dodao da Parlamentarna skupština ni jednim svojim potezom nije doprinijela ovoj situaciji.

Prema njegovim riječima, za razgovor je potrebna i druga strana koja će ponuditi određene teme i prijedloge.

Konstatujući da institucije BiH nemaju kapacitet da riješe problem, on je rekao da treba reći da se očekuje da reaguje OHR koji je i donio odluku o promjeni Krivičnog zakona.

Poslanici stranaka iz Federacije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usvojili su dnevni red sjednice, na kojem su, između ostalog, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH i Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021.