Lukač: Bezbjednosna situacija zadovoljavajuća

3
Foto: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je večeras da je bezbjednosna situacija u Srpskoj na zadovoljavajućem nivou i da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u potpunosti kontrolišu teritoriju Srpske.

– Policija se do sada na zadovoljavajući način izborila sa migrantskom krizom što nije slučaj u nekim drugim dijelovima BiH i pojedinim zemljama. U Republici Srpskoj nema kampova za migrante što je bio stav Vlade Srpske koji se pokazao kao ispravan – rekao je Lukač za Alternativnu televiziju.

On je istakao da MUP Srpske pod kontrolu stavlja sve grupe migranata i ne dozvoljava da počine neko od krivičnih i prekršajnih djela.

– Od početka ove godine migranti nisu počinili više od 20 prekršajnih i krivičnih djela u Srpskoj, za razliku od FBiH gdje dnevno ima toliko djela. Kontrolišemo situaciju i nastavićemo tako da radimo kako bi bila sačuvana bezbjednost građana – rekao je Lukač.

Lukač je podsjetio da migranti žele u EU i taj put ide Unsko-sanskim kantonom.

– Unsko-sanski kanton ima veliki problem zbog migranata kojih u tom kantonu ima pet do šest hiljada. Nadamo se da će srpski povratnici u selo Lipa biti zaštićeni i da ih migranti neće ugroziti – rekao je Lukač.

Lukač je napomenuo da je Policija Srpske u ovoj godini evidentirala više od 15.000 migranata.

– Žandarmerija i Policija Republike Srpske sa Graničnom policijom BiH svakodnevno rade na sprečavanju ulaska migranata. Međutim, to je veoma teško i zahtjevno jer je granica duga, a teren brdsko-planinski – kaže Lukač.

On je naglasio da je reorganizacija MUP-a dovela do dobrih rezultata rada, a primjer jeste i smanjen broj razbojništava u ovoj godini za 41 odsto u odnosu na prošlu godinu.

– Imovinska krivična djela smanjena su za više od 11 odsto u odnosu na prošlu godinu. Policija radi kvalitetno i efikasno, iako uvijek može bolje. Zato školujemo policajce, nedavno smo njih 325 uveli u sistem, a ovih dana kreće nova generacija od 350 kadeta – rekao je Lukač.

On je napomenuo da je video-nadzor postavljen s ciljem unapređenja bezbjednosti građana i da to rade sve zemlje.