Lukač: Smanjen ukupan broj krivičnih djela za tri odsto

30
Foto: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas u Banjaluci da je zadovoljan rezultatima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u prošloj godini, navodeći podatak da je lani ukupan broj krivičnih djela za tri odsto manji u odnosu na 2018. godinu.

Lukač je rekao novinarima da je MUP Srpske lani nadležnim tužilaštvima podnio 6.448 izvještaja protiv 6.240 lica zbog osnova sumnje da su počinili 7.611 krivičnih djela.

– Smanjen je ukupni broj krivičnih djela za tri odsto u 2019. u odnosu na godinu ranije – rekao je Lukač nakon Proširenog kolegijuma ministra na kojem je analiziran rad MUP-a u protekloj godini.

On je dodao da je broj krivičnih djela protiv života i tijela manji za 7,8 odsto u odnosu na 2018. godinu.

– Evidentirano je 13 ubistava. Četiri su počinila nepoznata lica i ostalo je jedno nerasvijetljeno krivično djelo teškog ubistva izvršeno nad licem čiji su inicijali M.O. na području Policijske uprave Istočno Sarajevo – rekao je Lukač i dodao da se radi na rasvjetljavanju tog djela.

Lukač je naveo da je evidentirano 17 krivičnih djela ubistvo u pokušaju i da su sva riješena.

On je naglasio da je smanjen broj teških krađa za 13,8 odsto, kao i razbojništava za 20,8 odsto.

On je dodao da je broj krivičnih djela u vezi sa krađom vozila veći u 2019. godini, ali da je istovremeno povećan koeficijent rasvijetljenosti ovih djela.

Foto: SRNA

Lukač je rekao da je lani bilo 1.323 krivičnih djela i prekršaja u vezi sa zloupotrebom droge, te da je na tom planu poboljšan rad MUP-a.

On je naveo da je lani smanjen broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na 2018. godinu za 1,4 odsto, te da je manji i broj smrtno stradalih.

Lukač je rekao da će postavljanje nadzornih kamera širom Srpske doprinijeti i bezbjednosti saobraćaja, te najavio da će biti uvedeno i 10 novih „presretača“ ili mobilnih kamera.

– Kamere će se nalaziti u vozilima koja će krstariti po cijeloj Republici. Hvataće vozače koji ne prilagode brzinu vozila uslovima puta, čime ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju – pojasnio je Lukač.

On je rekao MUP u ovoj godini očekuje veće izazove kada je riječ o kontroli kretanja i nelegalnim ulascima migranata u BiH i Srpsku.

– Ali, nadam se da će uspostavljanje novog Savjeta ministara doprinijeti zajedničkom pristupu kada je riječ o kontroli i kretanju migranata u BiH – dodao je Lukač.

Foto: SRNA

On je naglasio da je u Srpskoj, zahvaljujući radu MUP-a, evidentiran zanemarljiv broj prekršaja i krivičnih djela migranata u odnosu na stanje u Federaciji BiH.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je MUP, prema statističkim podacima, najbolji u regionu.

On je dodao da je u odnosu na 2018. godinu u padu broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta, imovinskih krivičnih djela, razbojništava, dok je evidentirano jedino povećanje broja krađa za 4,7 odsto.

– Stanje bezbjednosti na području Srpske je na zadovoljavajućem nivou – poručio je Ćulum i precizirao da je cilj MUP-a da se u narednih desetak godina broj poginulih u saobraćajnim nesrećama spusti ispod 100.