Majkić: Sve ukazuje na još mnogo muke prije nego što počnu readmisije

16
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Sve ukazuje na to da će se BiH još mnogo mučiti prije nego što počnu readmisije sa zemaljama porijekla nezakonitih migranata, izjavila je zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić.

– Sa 12 zemalja se vode pregovori, ali materijali iz resora bezbjednosti su obeshrabrujući. Sve je to daleko od realizacija i sve ukazuje na to da će se ova zemlja još mnogo mučiti prije nego što počnu readmisije sa tim zemljama – rekla je Majkićeva.

Pred Zajedničkom komisija bi na sjednici zakazanoj za 26. april trebalo da se nađe informacija o trenutnim aktivnostima koje se vode sa zemljama sa kojima je BiH u pregovorima o potpisivanju sporazuma o readmisiji.

Majkićeva je za Glas Srpske rekla da je iz onoga što je navedeno u tom dokumentu jasno da ovaj put nije najbolji i da bi se, ipak, trebalo okrenuti jačanju domaćih službi.

– Ponadali smo se da ćemo moći vratiti migrante u njihove zemlje. Ostaje nam da jačamo Graničnu policiju, Službu za poslove sa strancima BiH, ali i da radimo na sporazumima na readmisiji – smatra Majkićeva.

Službi za poslove sa strancima je prošle godine prijavljeno 16.190 nezakonitih migranata, što je za 45 odsto manje u odnosu na godinu ranije kadaih je bilo gotovo 30.000. Među njima je najviše onih čije su adrese u Avganistanu, Pakistanu, Bangladešu, Maroku i Iraku.