Majkićeva o presudi Mladiću: Ni korak Haškog tribunala ka pravdi i pomirenju

1
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je presuda generalu Ratku Mladiću dokaz da Haški tribunal nije napravio ni korak bliže prema pravdi i pomirenju u BiH.

Izražavajući duboku pogođenost odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala, Majkićeva je istakla da srpski narod ovu presudu doživljava kao potpuno neprihvatljivu i nerazumnu.

– Ponovo se pokazalo da ovaj sud nije sud pravde, već politički sud i da će se poslije ovakvih odluka, njegovim presudama još dugo baviti naučna i stručna javnost, ne samo u Republici Srpskoj – naglasila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, ime generala Mladića ostaće u pamćenju i istoriji njegovog naroda, jer je on iznad svega brinuo da se na ovim prostorima “ne ponovi Jasenovac”.

– U nepravednosti, teško je izboriti se istinom i dokazima. U nastavku, nadam se da će se naći način, da se preostali mehanizmi koji stoje na raspolaganju učine da se ova globalna svjetska sramota ispravi – poručila je Majkićeva.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je doživotnu kaznu za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.