Makron traži da se uvedu sankcije Turskoj zbog Kipra

45
French President Emmanuel Macron speaks during a press conference on the sidelines of the 72nd United Nations General Assembly at U.N. Headquarters in New York
Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio je danas od EU da uvede sankcije Turskoj zbog „narušavanja“ teritorijalnih voda Grčke i Kipra, kao i da bi EU trebalo da reaguje povodom krize u Libiji.

Makron je to izjavio nakon što je Turska mornarica izdala upozorenje na seizmička istraživanja u oblasti između Kipra i Krita, što je Grčka osudila, prenosi Rojters.

– Potpuno sam uz Grčku i Kipar naspram turskog kršenja njihovoh suvereniteta. Neprihvatljivo je da se pomorski prostor jedne države članice EU narušava. To što oni rade mora da se sankcioniše – rekao je Makron nakon sastanka sa predsjednikom kiparskih Grka Nikosom Anastasijadesom.

Savjetnik turskog predsjednika Ibrahim Kalin izjavio je danas u Briselu da korišćenje jezika prijetnji sankcijama ne prolazi i da neće imati uticaj na turski suverenitet ili odlučnost u ostvarivanje nacionalnog interesa.