Mandić o napuštanju PDP-a: Trivićka žrtvovala stranku zbog svoje kampanje

21
Foto: Screenshot

Zoran Mandić, bivši načelnik Uprave krim-policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i bivši član PDP-a, proveo je godinu dana u ovoj partiji, a kao ključni razlog brzog napuštanja stanke navodi problem u unutrašnjim odnosima.

On je prije nešto više od mjesec dana, u jeku predizborne kampanje, napustio stranku Branislava Borenovića, a kako je rekao u emisiji ATV-a „Imate riječ“, do početka predizborne kampanje sve je u partiji bilo korektno.

– U nekom prethodnom periodu je bilo određenih turbulencija, svako juri sebe, imamo neku priču kako oni vode brigu o građanima, sebe žrtvuju, u suštini, sve je to prevashodno lični interes. U svemu tome, ja se nisam gurao, ni na liste, niti bilo šta, želio sam da dam svoj dopirnos određenim promjenama – izjavio je Mandić.

On kaže da su prvi nesporazumi nastali kada je kandidat PDP-a za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić zaobišla skoro sve opštine u Izbornoj jedinici 9 u kojima je bio PDP, a učestvovala je na svakoj tribini SDS-a. Podsjeća da su tada reagovali on i predsjednik Opštinskog odbora stranke u Gacku, pa je Trivićka bila na zajedničkom mitingu SDS-a i PDP-a u Gacku. On kaže da je ona zaobilazila sva veća mjesta dok je u manjim dolazila na stranačke skupove.

Ulaskom u političku priču Mandić je želio da se radi na putnoj komunikaciji do Foče kao i razvoju turizma, za šta ova opština i okolina ima potencijal. Kako kaže, za ove ideje je dobio podršku iz stranke.

– Međutim, neozbiljno je da ja pričam ljudima i da ja vjerujem u takve priče a da kandidat za predsjednika (Trivić) neće da dođe na skup PDP-a, i da ja garantujem ljudima da će se to sve uraditi. Trivićka jeste došla na skup kad sam ja dao ostavku i mislim da je kasnila sat vremena. Onda shvatite da nju prije svega interesuje ona i njena kampanja, da je svjesno žrtvovala PDP zbog svoje kampanje. Stekao sam utisak da se ona otrgla i rukovodstvu stranke, da oni nisu imale više nikakav uticaj na nju – rekao je Mandić u emisiji ATV-a i istakao da su se na nekim skupovima opozicije pojavljivala bezbjednosno interesantna lica koja su se dovodila u vezu sa najtežim krivičnim djelima.

Prioritet u kampanji je bila borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, a PDP-u su prišli ljudi koji su bili ozbiljan problem, konstatuje Mandić i kaže da je shvatio da mu tu nije mjesto. On je gostujući na ATV-u podsjetio i na prozivke Jelene Trivić nakon njegove ostavke u PDP-u, kada ga je nazvala „papkom“.

On ističe da nije zavisio od političkog angažmana kao i da je tokom svoje karijere mogao zaraditi novac na svakakav način, ali da mu to nije trebalo. Takođe je voditeljki Milijani Kos otkrio da ga nakon izlaska iz PDP-a nisu zvali iz drugih partija.

Komentarišući preuranjeno slavlje njegove sada bivše stranke u Banjaluci u noći izbora 2. oktobra, Mandić je rekao da su oni tada mislili da će pobijediti. U momentu kada su shvatili da dolaze rezultati koji im ne odgovaraju, odlučili su se da proglase pobjedu da bi mogli kasnije praviti ovu priču oko navodne krađe izbora, smatra Mandić.

– Da su priču bolje isplanirali ona bi bila mnogo uvjerljivija nego što je sada. Pokušavaju da ostvare mjesto predsjednika Republike jer predsjednik daje mandate za predsjednika Vlade i to stvara uslove za neku političku trgovinu. Samim tim ako osvojite vlast u Republici Srpkoj imate velike šanse da formirate vlast na nivou BiH. Sada sve ostalo ne dovodite u pitanje, samo izbor za predsjednika – navodi Mandić.

On je rekao da je evidentno da je već odavno cijeli izborni proces kontaminiran, podsjetivši i na sporan izbor aktuelnih članova Centralne izborne komisije, kao i nezakonite odluke za ponovno brojanje glasova.

– Postojali su politički subjekti na čije ime je PDP imao svoje posmatrače, to je istina. I sada, „drugi su to radili, mi nismo“. Radili ste i vi – poručuje Mandić.

Govoreći o skupu „Otadžbina zove“, Mandić je rekao da je taj skup pokazao da postoji ogromna većina građana koja razumije cjelokupnu situaciju i koja je zabrinuta za status Republike Srpske i dodaje da ne postoji kritična masa koja bi izazvala neke ekscese i nemire.

– Republika Srpska je od samog nastanka u latentnoj ospanosti i toga smo svjesni. Danas je stanje u svijetu dodatno dosta usloženo. Sigurno da generalno stanje nije nimalo zavidno i da određene refleksije tog stanja može imati i ovaj prostor – objašnjava Mandić koji je u emsiji ATV-a govorio i o situaciji u regionu i BiH.