Marokanci ispisali istoriju – izbacili Ronaldov Portugal za polufinale

20
Foto: FIFA

Reprezentacija Maroka pobijedila je Portugal 1:0 (1:0) u četvrtfinalu Mundijala, postavši prva afrička selekcija koja se plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva.

Čitav arapski i afrkčki svijet bodrio je Maroko u proboju do antologijskog tirjumfa nad jednim od najjačih sastava na svijetu.

Izabranici selektora Regragija pobijedili su Portugal istim receptom kao protiv Španije. Črvsta odbrana, odlična defanzivna taktika, čekanje greške i brzi kontranapadi. Nisu naseli na ponovnu odluku Fernanda Santosa da ostavi Kristijana Ronalda na klupi. Igrali su strpljivo, koncentrisano i čekali svoje šanse.

Takva jedna je i došla u 42. minutu, kad je En Nesiri „nebeskim skokom“ centaršut Alaha glavom pretvorio u gol. Marokanski navijači na tribinama stadiona El Tumama upali su u stanje ekstaze.

Santos je u drugom poluvremenu ubacio Ronalda, Leaa, Kansela, Vitinju i Ortu kako bi nešto promijenio i došao do izjednačenja. Na drugoj strani, Marokanci su ušli u sve ozbiljnije probleme, povredili su se kapiten Romejn Sais u 57. i prva zvijezda Hakim Ziješ u 82. minutu, te su morali da napuste teren ranije od željenog. Na sve to Čedira u sudijskoj nadoknadi dobija dva žuta kartona za dva minuta i ostavlja desetoricu saigrača na terenu.

Ipak, „Lavovi sa Atlasa“ su odoljeli. Portugal je nadirao, ali ništa od pogotka. Jasin Bunu je pokazao da je ako ne najbolji, onda među najboljim golmanima Mundijala u Kataru.

Posljednji sudijski zvižduk označio je momenat istorije za Maroko i tuge i razočaranja Portugala. Ronaldo napušta teren u suzama.

Rival će Maroku biti bolji iz duela Francuka-Engleska.