Mazalica: Mediji ne bi trebalo da budu nezadovoljni zakonom

17
Foto: Miomir Jakovljević/Ringier

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica tvrdi da mediji ne bi trebalo da budu nezadovoljni Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, jer se pruža mogućnost njihovog izuzimanja od primjene ovog zakona.

Mazalica je istakao da bi trebalo usvojiti zakon o medijima kojim bi bila definisana njihova prava i obaveze.

– U sudskoj praksi može se povući razlika između onoga šta je povreda javnog reda i mira i onoga šta se navodi u ovom zakonu – rekao je Mazalica u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o navedenom zakonskom rješenju.

Vasić: Usvajanje navedenog zakona dovelo bi do velike pravne nesigurnosti

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić tvrdi da bi usvajanje navedenog zakona dovelo do velike pravne nesigurnosti i kolizije s drugim pravnim normama koje već postoje u sistemu.

On smatra da postoji opravdano nepovjerenje javnosti prema pravosuđu, te da bi sudije i tužioci mogli imati preširoko postavljena ovlaštenja, što bi moglo dovesti do povrede građanskih prava.

Todorović: Postoji potreba regulisanja javnog prostora

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Todorović rekao je da postoji potreba regulisanja javnog prostora.

– Treba na odgovarajući način spriječiti iznošenje neistina u javnom prostoru. Ovaj zakon, do forme prijedloga, mora biti izmijenjen s ciljem preciznijeg definisanja nekih odredbi i onoga što su rekli stručna i novinarska zajednica – rekao je Todorović.

Banjac: Ne smije biti ugušena sloboda govora

Poslanik PDP-a Mirana Savić Banjac rekla je da treba uvesti red u javom prostoru, ali ne smije biti ugušena sloboda govora.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske data je redovna pauza do 16.30 časova.